Ahova mindig szeretettel várnak: bemutatjuk a Világszép Klubot

Sok szakmai előkészület után, 2022 őszén indítottuk útjára a Világszép Klubot. Az indulás óta már eltelt pár hónap és nagyon vártuk, hogy nektek is részletesen beszámolhassunk a tapasztaltainkról és mesélhessünk picit a szakmai alapelveinkről. A Világszép Klubról Boda Henit, a klub koordinátorát kérdeztük.

Mi a klub koncepciója?

Világszép Klubunk célja, hogy a gyermekotthonon és a Paloznaki Meseközpontunkon túl, a fiatalok számára egy harmadik biztonságos bázist építsünk ki: egy helyet Budapesten, amire mindig számíthatnak, és ahol bármikor elfogadó szeretetben részesülhetnek. Év közbeni, délutáni foglalkozásaink a fiatalokat inkluzív szemléletmódban, tapasztalati tanulás segítségével tudják támogatni és fejleszteni, hogy felfedezzék magukban azokat a belső erőforrásokat és képességeket, amelyek segítségével magabiztos és önbizalommal teli felnőttekké tudnak válni. A Világszép Klubba szeretettel várjuk az összes alapítvány által támogatott gyermekotthonokban lakó fiatalt és az őket támogató szakembereket és önkénteseket.  

Milyen programokra lehet számítani?

A Világszép Klubban a 12 éves kort betöltött, már önállóan közlekedni tudó fiatalok számára péntekenként gasztro, robotika, animáció, formatervezés és művészeti foglalkozásokat szervezünk, amely során a gyerekek tapasztalati tanulás útján tudnak az iskolában és az életben is hasznosítható tudásra és képességekre is szert tenni. A fiatalok projekt szemléletben egy-egy témát dolgoznak fel. Az egyik alkalommal például képzeletben Olaszországba utaztunk, és a gasztro foglalkozáson olasz ételeket készítettünk, a formatervezés foglalkozáson tésztából építettünk meg olasz nevezetes épületeket (Colosseum és Pisai ferde torony), robotika foglalkozásunkon pedig microbit segítségével egy A4-es lapból zongorát programoztunk, amin olasz dalok dallamait játszottuk le.

A klubba járó fiatalok számára havi rendszerességgel egy-két napos kirándulásokat, kültéri programokat is tartunk, ahol mindig valami új dolgot fedeznek fel a környezetükről, önmagukról vagy társaikról.

A 12 évnél fiatalabbak számára, akik még önállóan nem tudnak közlekedni alkalmanként szervezünk a klubba programot, ahova a fiatalokat világszép munkatársak, önkéntesek és mentorok hozzák el, ők a programokon párosan vesznek részt.

A 18. életévükhöz közeledő fiatalokat a Mentor Plusz és a Helló Élet! nevű programsorozatunk segíti az önálló életkezdés nehézségeiben történő eligazodásban.

Ezen kívül heti rendszerességű jamaikai tánc foglalkozást is tartunk a klubban, ahol a résztvevők a tánc segítségével az alapvető emberi jogok, testtudat és önérvényesítés témakörét is végig járják.

Mi a Világszép Klub esszenciája, különlegessége? 

A Világszép Klub a fiataljaink számára egy olyan hasznos iskolán kívüli teret és lehetőséget biztosít, amire mindig számíthatnak, ahol ki tudnak kapcsolódni, az önismeretszerzés és a fejlődés mellett. A tapasztalati tanulás módszertanával a résztvevők élményeken keresztül tanulnak, reflektálnak önmaguk és társaik képességeire, teljesítményére. 

Nagy szakmai csapattal várjuk a fiatalokat, akik kis létszámú csoportokban dolgoznak a projekteken, ezáltal mindig lehetőség van az egyéni figyelem biztosítására is, így minden fiatal egyedileg tudja belőni azt a kihívási szintet, amit egy projektben felelősségteljesen el tud vállalni. Valamint mivel minden résztvevő hozzájárulására szükség van a sikeres projekthez, ami szükségszerűen konfliktusokhoz vezet és alkalmazkodást igényel, ezért szociális képességeik is fejlődnek.

Hogyan illeszthető be a mentorprogramba, táborokba?

A klub lehetőséget kínál arra, hogy évközben is élményeken keresztül kapcsolódjunk egymáshoz, egymástól tanuljunk és fejlődjünk. Foglalkozásvezetőink a nyári táborokban is tartanak programokat, ezáltal több lehetőségük van a fiatalokkal való kapcsolataikat elmélyíteni, erősíteni. Ezen kívül a Világszép Klubot, mint közösségi teret a mentorok is használják a mentoráltakkal való találkozóik színesebbé és érdekesebbé tételére.

Kik tartják a programokat?

Olyan szakemberekkel dolgozunk, akik a saját szakterületükön tehetségesek, de mindemellett a módszereikre nem célként, hanem eszközként gondolnak, mely egy lehetőség a gyerekhez való kapcsolódásra és a fejlődésre. Minden foglalkozás mellett egy képzett önkéntes is dolgozik azért, hogy a csoportos programon belül egyéni szükségleteikre is mindig reagálni tudjunk, amit azzal is biztosítunk, hogy egy projekten maximum 5 fő dolgozhat.

Mik az eddigi tapasztalataitok? Milyen a klub fogadtatása?

Az előző években volt lehetőségünk arra, hogy a fiataljainkat a gyermekotthonokból a programjainkra kísérjük. Ebben a tanévben hirdettük meg először úgy a programjainkat, hogy a fiatalok önállóságára támaszkodtunk abban, hogy eljönnek-e a klubba. Ezért nagyon izgultunk, hogy vajon tudunk-e izgalmasabb programot nyújtani számukra, mint amit egy kényelmes kanapé és egy mobiltelefon tud. A siker nem 100%-os, páran le is morzsolódtak, de a fiatalok nagyon nagy része rendszeresen jár.

Azt is érezzük, hogy három órában ennyi program besűrítve nagyon sok koncentrációt igényel a gyerekek részéről és kissé feszített a tempó, ezen mindenképpen szeretnénk lazítani. Mindemellett projektszemléletben dolgozni, felelősséget vállalni egy célért és szerepet választani egy csapaton belül egy nagyon nehéz folyamat, ami rengeteg tanulást, fejlődést és önismeretet, de leginkább önbizalmat igényel. Érezhető, hogy ennek az útnak az elején vagyunk, és sokat kell még tanulnunk egymástól, ahhoz hogy hatékonyabban valósítsunk meg közös célokat, projekteket.

KELL EGY HELY! 30 napos adománygyűjtő kampányt indítunk a Világszép Klub közösségi terének működtetésére!
Támogass minket te is, hogy legyen egy hely, ahol mindig szeretettel várhatjuk az állami gondoskodásban élő gyerekeket és fiatalokat:

Hogy miről is szól a kampányunk?

Az energiaárak drasztikus növekedése minket sem kímélt. Gázszámlánk éves szinten 2,7 millió forinttal növekedett/növekszik az elmúlt év hasonló időszakához képest. A megnövekedett költségeinket tartalékainkból kell kigazdálkodnunk és hátra van még néhány hideg hónap az idei télből. Szeretnénk 1,5 millió forintot összegyűjteni ezeknek a működési költségeknek a finanszírozására.

Légy részese te is annak, hogy továbbra is legyen egy hely az állami gondoskodásban élő gyerekek számára…a feltöltődéshez, a kapcsolódáshoz, a meghitt beszélgetésekhez.

Támogasd az állami gondoskodásban élő gyerekeket!

Zsófia Pajor

2023.06.07.

Amount Donated
5 000 Ft

Anonymous

2023.06.05.

Amount Donated
10 000 Ft

ZOLTÁN CZIRJÁK

2023.06.01.

Amount Donated
10 000 Ft

Á. Bonifác Pék

2023.05.28.

Amount Donated
5 000 Ft

Jeannette Hubik

2023.05.28.

Amount Donated
1 000 Ft

Klaudia Novicz

2023.05.28.

Amount Donated
5 000 Ft

Anonymous

2023.05.28.

Amount Donated
10 000 Ft

Anonymous

2023.05.28.

Amount Donated
10 000 Ft

Anonymous

2023.05.28.

Amount Donated
10 000 Ft

Anonymous

2023.05.25.

Amount Donated
2 000 Ft

Szilvia Nagy

2023.05.24.

Amount Donated
10 000 Ft

Brigitta Havasi

2023.05.24.

Amount Donated
5 000 Ft