1% contribution

A LOT OF LITTLE GOES A LONG WAY

This year again you have the opportunity to support the work of the Világszép Foundation (18146145-2-19) by offering 1% of your personal income tax paid. Offering 1% of your money does not cost you anything except a little bit of paper work, but for us it means a lot.

The paper work is easy and fast, regardless of what form of tax return you choose. A statement about your 1% may be sent either via mail or electronically to the tax authority, either as part of the tax return or completely independently of the tax return, but not later than 20 May 2019.

To record your statement you have to submit the form 17SZJA-EGYSZA, which we have attached with the relevant sections filled out on the part of the non profit organisation.

By post, as part of the tax return, by completing and submitting the form EGYSZA attached to the tax return.
By post, independently of the tax return, in a separate and sealed envelope with your tax identification number, name and signature on it. In this case the envelope prepared as described above has to be placed in an envelope and sent to the mailing address of the relevant tax authority (for the address, see: http://nav.gov.hu/nav/igazgatosagok). Delivery by post is also available for tax payers using electronic tax returns.
If your tax return was prepared by the Tax Authority, and you modify it online on the dedicated site, or you prepare your tax return yourself, and submit it electronically, you can still use the 1% contribution option. In this case you have to fill in the form 17SZJA and return it electronically at the same time.

In case of a paper-based submission the sealed envelope should bear your tax identification code and you should sign the envelop across the seal. You can also indicate your name, but it will not affect the validity.

You can make the decision to contribute 1% retrospectively, even if the tax return had already been posted or emailed.

If the Tax Authority prepared your tax return, you can still offer you 1%. In this case you can still send a form 16EGYSZA to the Tax Authority competent at your address. In addition, it is also possible to have 1% contributed during the correction of the online draft tax return.

You can download the 1% statement here:

1. Postai úton, az adóbevallás részeként, a bevalláshoz kapcsolt EGYSZA lap kitöltésével és együttes feladásával.
  2. Postai úton, az adóbevallástól függetlenül, önállóan lezárt, adóazonosító jellel, névvel ellátott, aláírt borítékban. Ebben az esetben a fentiek szerint elkészített borítékot egy külső borítékba helyezve kell beküldeni az adóhatóság lakhelyünk szerinti illetékes szervének levelezési címére (címek a http://nav.gov.hu/nav/igazgatosagok oldalon). Postai benyújtásra az elektronikus bevallóknak is lehetőségük van.
  3. Amennyiben rendelkeztek ügyfélkapuval, és a NAV által készített bevallási tervezetet az erre a célra kialakított on-line felületen módosítjátok, vagy magatok készítitek el és elektronikusan külditek be, akkor ugyanezen a felületen az szja 1 százalékáról is rendelkezhettek. Ebben az esetben a 17SZJA jelű bevallás EGYSZA lapját kell a bevallással egyidejűleg kitölteni és elektronikusan továbbítani.

…a papír alapú rendelkezés esetén a lezárt borítékon rajta legyen az adóazonosító jeletek, a leragasztás helyén pedig keresztezve az aláírásotok! A neveteket is ráírhatjátok, ez nem befolyásolja az érvényességet.

…rendelkezhettek utólagosan is, ha maga az adóbevallást már korábban postázásra vagy elektronikus beadásra került.

…ha a NAV készíti el az adóbevallásotok, az 1 % felajánlására akkor is lehetőség van. Ebben az esetben is külön - a fent említett módok egyikén - küldhető el 16EGYSZA nyomtatvány a NAV lakóhely szerinti illetékes szervéhez. Emellett az adóbevallás-tervezet online javítása közben is lehetőség van az 1%-ról rendelkezni.

1% nyilatkozat letöltése