Így segíthetsz

Áttekintés


Sportolj értünk! Csatlakozz a Világszép önkéntesekhez! Tárgyi adománnyal támogatnék Felajánlom az 1%-ot Pénzadományt ajánlok fel Tartsd nálunk rendezvényedet Adományozz időt és tudást! Támogass minket terméked bevételének egy részével Szervezz önkéntes csapatot kollégáidból

Légy te is Világszép önkéntes!

Alapítványunk két fő tevékenysége, a mesemondás és a mentor program kapcsán csatlakozhatsz hozzánk önkéntesként – legközelebb 2021. nyár végén. Ha érdekel téged ez a lehetőség, kövesd facebook oldalunkat és iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess a 2021-es önkéntes programok indulásáról.

MESEMONDÓ ÖNKÉNTESSÉG

„Amikor beléptem, épp keresztbe rohangáltak a szobában az asztalok tetején vagy ordítottak. Aztán leültem, mesélni kezdtem, de közbeszóltak, hogy nem ezt kérik, hanem egy másikat. A mese közepére csend volt, hárman néztek csillogó szemmel és várták, hogy mi fog történni. Ez az egyik legjobb érzés a világon. Így velük lenni.”

Barzsó Judit önkéntes mesemondó

„Mese után az egyik kisfiú megkérdezte, meghallgatnám-e hogyan zongorázik. Az előtérben volt egy pianínó, elkezdett rajta játszani, és ügyes volt. Persze, nem hibátlan, de ügyes, de láttam rajta, hogy neki az a fontos, hogy valakinek megmutathatta. Akkor döbbentem rá, hogy ilyen apróságok, mint, hogy valaki tényleg érdeklődéssel, és figyelemmel fordul feléjük, és afelé, ami épp őket foglalkoztatja, mennyit számít. El is játszotta mind a három dallamot, amit ismert, és láttam, hogy boldoggá teszi, hogy én meghallgattam.”

Keresztury Ágnes, önkéntes mesemondó

A mesemondás tizedik éve jelenti szívét-lelkét a Világszép Alapítvány tevékenységének. Az élőszavas mesélés számunkra híd a gyermekotthonokban élő gyerekekhez, a rendszeres látogatások pedig lehetőséget kínálnak arra, hogy biztos pontot jelenthessünk folyton változó életükben. Programunk önkéntesei minőségi időt töltenek a gyerekekkel, nyitott odafigyeléssel igyekeznek meghitt, örömteli pillanatokat csempészni kicsik és nagyok mindennapjaiba, a mesékkel együtt pedig elvinni nekik azt az üzenetet, hogy "a végén minden jóra fordul.”

Önkéntes mesemondóink heti rendszerességgel látogatnak el négy budapesti gyermekotthonba. A mesélés megszokott rítus szerint zajlik: este érkezünk, a gyerekek vacsora után már várnak minket a szokásos helyen, mesemondó sarokban, nagyszobai kanapén, vagy az ágyukba kuckózva. Viszünk magunkkal „meseillatot” (Feller Adrienn aromaterapeuta ajándéka az Alapítványnak), ami a gyerekek kezére vagy plüssállataira cseppentve megteremti a nyugodt hangulatot. A mesélés előtt és után beszélgetünk. A gyermekvédelemben élő gyerekekre sokszor nagyon kevés egyéni figyelem jut, így az Alapítvány egyik fő célja, hogy ők is megélhessék az elalvás előtti meghitt beszélgetéseket. A mesét mondókával nyitjuk, és a végén mondókával is köszönünk el, keretet adva a történetnek.

Népmesékkel, legendákkal, hagyományos történetekkel dolgozunk, amiket sohasem „magyarázunk”, „elemzünk”, vagy kérdezünk ki a gyerekektől. Ezek a történetek önmagukban is alkalmasak arra, hogy varázslatot vigyenek a fiatalok mindennapjaiba, és olyan szimbólumokkal, mesei nyelvezettel lássák el őket, amelyeken keresztül biztonságosan és szabadon élhetik meg a félelmeiket, álmaikat, reményeiket. Hiszünk benne, hogy a mese mindennapi varázslat: abban a pillanatban születik meg, amikor a szavak elhangzanak mesélő és hallgató között, és mindig pontosan úgy ölt formát, hogy ehhez a meg nem ismételhető pillanathoz, a hallgató igényeihez és a mesemondó egyéniségéhez igazodjon. Ezért is van, hogy mesemondó programunk nem korhatáros: mesélünk nemcsak óvodásoknak, általános iskolásoknak, hanem kamaszoknak és utógondozásban lévő felnőtteknek is. Minden korosztálynak megvannak a maga történetei.
Az önkéntesek által használt, minden hónapban megújuló mesetárat Dr. Zalka Csenge Virág, alapítványunk nemzetközi mesemondója válogatja a világ végtelenül gazdag mesekincséből. A különleges gyűjtemény egy-egy darabjával a Nők Lapja meserovatában vagy a letölthető mesetárainkban találkozhattok. Rendszeres adományozóink negyedévente ajándék Mesepostát is kapnak, külön erre a célra válogatott tematikus történetekkel.

„A mesék nem arra vannak, hogy elhitessék a gyerekekkel, hogy sárkányok léteznek. A gyerekek már tudják, hogy sárkányok léteznek. A mesék arra vannak, hogy megmutassák: a sárkányokat le lehet győzni.”
(G. K. Chesterton nyomán)


MENTOR ÖNKÉNTESSÉG

„Mióta elment a nevelő, aki fontos volt nekünk, minden nagyon rossz. Most a mentorom az egyetlen felnőtt, akiben úgy érzem, igazán megbízhatok és mindent elmondhatok neki.”

mentorált fiatal

„A Világszép mentorok nem olyanok, mint mások. Ők tényleg jönnek, lehet rájuk számítani és nem tűnnek csak úgy el.”

mentorált fiatal

A gyermekvédelemben élő gyerekek sokszor jóval kevesebb egyéni figyelemben részesülnek, mint amennyire szükségük lenne. Ezért hoztuk létre mentor programunkat, amelyben önkéntes és szakértő mentoraink rendszeres, személyes találkozásokon keresztül, közös élményeket gyűjtve támogatják a gyerekeket abban, hogy a kapcsolódás által önmagukhoz is jobban kapcsolódva, önmagukat jól ismerő és szerető emberként léphessenek majd ki a gyermekotthonok falai közül. Mentor PLUSZ programunk fiatal felnőtt mentoráltjaink számára ad gyakorlati ismereteket és lelki támogatást az önálló életkezdéshez.

A három éves múlttal rendelkező Világszép mentor program az Alapítvány egyik legfrissebb, ám máris nagyon eredményes, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt rendkívül sokat jelentő kezdeményezése.

Mentoraink nyitott, pozitív egyéniségek; gondolkodásuk megoldásközpontú; rugalmasan reagálnak egyéni igényekre és helyzetekre; mindemellett aktív tagjai támogató, önfejlesztő mentorközösségünknek. Önkénteseink személyes és szakmai háttere rendkívül színes, így a Világszép gyerekek és fiatalok a legkülönbözőbb lehetőségekkel, tapasztalatokkal, készségekkel ismerkedhetnek meg.

A Világszép mentorok az Alapítványhoz való csatlakozáskor vállalják, hogy legalább egy éven keresztül hetente egy órát a mentoráltjukkal töltenek, valamint részt vesznek a havi rendszerességű csoportos és egyéni konzultációs alkalmakon. Mentorainknak különböző közösségépítő és szakmai jellegű programokon való részvételt is biztosítunk.

Ha te is szeretnél arra az izgalmas, kalandokban és tapasztalásban gazdag útra lépni, amit a Világszép önkéntesség jelent, iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd facebook oldalunkat, hogy elsőként értesülhess arról, 2021-ben mikor és hogyan tudsz csatlakozni hozzánk.

Közvetlen utalás

Amennyiben közvetlen utalással szeretnéd támogatni alapítványunkat, adományodat az alábbi bankszámla számon várjuk.
A közlemény rovatba kérjük írd be: adomány.

HUF számla: 11600006-00000000-81491836 (Erste Bank)
EUR számla: 11600006-00000000-81491850 (Erste Bank)

FEJLESZD VELÜNK CSAPATOD!

A Világszép Alapítvány - versenyszférában is jelentős tapasztalatot szerzett - munkatársai egyedi csapatépítő programokat állítottak össze számotokra. Olyan vállalatoknak ajánljuk ezeket a lehetőségeket, amelyek szeretnének kilépni a hagyományos, céges csapatépítések megszokott sémáiból, és a mindennapokból teljesen kiszakadva, paradigmaváltásra inspiráló környezetben fejlesztenék együttműködésüket és kommunikációjukat.

Az alábbi lehetőségeken túl egyéni igényekre szabott csapatépítésekkel és szívesen segítünk nektek. Ezzel kapcsolatban keresd Noémit: kertesz.noemi@vilagszepalapitvany.hu


"Mert a mesék varázsa nem csak a gyerekeké"

Drámapedagógus, tréner és hivatásos mesemondó kollégáinkkal hoztuk létre a Mesés Lélekfrissítőt, amely a mesék örömét és bölcsességét ötvözi csapatépítő és szervezetfejlesztő technikákkal. Ez a program különleges történetek, csoportos feladatok, kreatív, önismereti játékok és egy egyedi helyszín által kiemel a hétköznapokból, lehetőséget kínálva egymás és önmagunk teljesebb megismerésére, kikapcsolódásra és a kreativitás kibontakoztatására.

További információ:

Mesés Lélekfrissítő KIAJÁNLÓ

Tábori élményeinkre és tapasztalatainkra építve hoztuk létre - a versenyszférában is jelentős tapasztalatot szerzett - szervezetfejlesztő és tréner kollégáinkkal Expedíciós csapatépítő szolgáltatásunkat. Az exkluzív, 3 napos, outdoor program során a tapasztalati tanulás eszközeivel olyan mentális és fizikai kihívások elé állítjuk a csapatot, amelyeken keresztül:

  • felfedezhetik a csapatban rejlő erőforrásokat,
  • csapaton belüli együttműködésük és kommunikációjuk új útjait, lehetőségeit ismerhetik meg,
  • egyéni és csoportos szinten is rengeteget tanulnak a saját és határaikról,
  • felfedezhetik önmaguk és egymás – addig rejtett – erőforrásait, képességeit, arcait,
  • és életre szóló közös élményt szereznek.

EXPEDÍCIÓS CSAPATÉPÍTÉS KIAJÁNLÓ:


Legrégebbi tevékenységünk a mesemondás: négy budapesti gyermekotthonba visszük el minden egyes héten a mesét és vele azt a hitet, hogy minden jóra fordul. A mesék varázsa, egyetemes bölcsessége azonban nemcsak a gyerekeké. A mese alapvetően felnőtt műfaj (volt), amely képes felszabadítani az elmét és szimbólumai segítségével olyan dolgokat fejezhetünk ki, amiket másképpen nem tudnánk. Mesemondó programunk vezetője, Zalka Csenge Virág olyan történeteket válogatott össze a világ minden tájáról felnőtteknek, amelyek a mai ember számára különösen fontos témaköröket járnak körül:

  • A váltott gyerek és a kedves mostoha - Hagyományos mesék rendhagyó családokról
  • A láthatatlan munka: Mesék nőkről, férfiakról, és nemi szerepekről
  • A halász és a delfinek: Mesék emberről és természetről

A mesék olyan témákat közelítenek meg új irányokból, amelyek a munkavállalók mindennapjainak szerves részét képezik otthon és/vagy a munkahelyükön - és segítenek oldani az ezekkel kapcsolatos nehézségeket. Bár komoly témákkal foglalkozunk, a mesék varázsának hála a munkavállalók a mesélésekről lélekben felfrissülve térnek vissza
a mindennapokba. A mesemondás időtartama 15-60 perc, amelyet – igény szerint – tematikus, moderált, facilitált beszélgetés követhet.

ÉRZÉKENYÍTŐ MESEMONDÁS KIAJÁNLÓ:

Bérelj ki minket!

A Világszép Alapítvány budapesti és paloznaki központja egyaránt alkalmas vállalati vagy privát rendezvények, csapatépítések, képzések, workshopok, kulturális események megtartására.

A Világszép Alapítvány budapesti és paloznaki központja egyaránt alkalmas vállalati vagy privát rendezvények, csapatépítések, képzések, workshopok, kulturális események megtartására. Különösen azoknak a cégeknek ajánljuk ezeket a helyszíneket, akik szeretnének kilépni a fenti programok megszokott sémájából, ezért különleges hangulatú helyszínnel és lehetőségekkel inspirálnák munkavállalóikat.

Meseközpont, Paloznak

Létra Klub, Budapest


További információ, árajánlat:

Horváth-Kertész Noémi
adományszervezési és kommunikációs vezető
kertesz.noemi@vilagszepalapitvany.hu
+36 70 678 3939

Vállalati együttműködés

Számos egyéni, kreatív ötletünk és javaslatunk van arra, ha vállalatként szeretnétek támogatni a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeknek kialakított programjainkat. Az alábbiak csak példák. Ha úgy érzed, szívesen kapcsolódnátok hozzánk munkatársaiddal, Horváth-Kertész Noémi adományszervezési és kommunikációs vezetőnk várja emailed, hívásod: kertesz.noemi@vilagszepalapitvany.hu, +36706783939)

TÁMOGASS MINKET TERMÉKED BEVÉTELÉNEK EGY RÉSZÉVEL

Ha egy terméked bevételének egy bizonyos százalékával támogatsz minket, azzal nem csupán rajtunk keresztül segíted a gyermekotthonban élő gyerekek ügyét, de vásárlóidon keresztül szélesebb körben is felhívhatod az emberek figyelmét a gyermekvédelem fontosságára és a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek helyzetére.

KREATÍV SZPONZORÁCIÓ

Másképp segítenél nekünk? Ha megosztod velünk, számodra mi volna a fontos az együttműködésünk során, egyedi, kreatív szponzorációs lehetőségeket dolgozunk ki számodra. A részletekért keresd Noémit a kertesz.noemi@vilagszepalapitvany.hu címen, vagy a +36706783939-es telefonszámon.

Tárgyi adomány

Most nem találkozhatunk a gyerekekkel, akik a legfontosabbak számunkra - de online tartjuk a kapcsolatot, és sok téren segítünk, ahogy tudunk. Igyekszünk "világszép" pillanatokat varázsolni a gyermekotthonok falai közé! Többféle tárgyi adomány szükséges ehhez - amelyekkel lehet, hogy épp te tudsz most segtteni nekünk!

LAPTOP, ROUTER, TELEFON
Ahhoz, hogy mentoraink és munkatársaink továbbra is biztos pontot jelenthessenek a gyerekek életében, illetve a gyerekek eleget tudjanak tenni iskolai feladataiknak, sajnos több gyermekotthonban még nem áll rendelkezésre, vagy igencsak hiányos a technikai háttér. A tanuláshoz, kapcsolattartáshoz jelenleg a következő eszközökre van hatalmas szükség:
-
routerek – lehetőleg mobilinternettel
- laptopok / számítógépek tanuláshoz
- mobilinternettel rendelkező okostelefon kapcsolattartáshoz.

Ha neked van otthon vagy az irodádban a fentiek közül bármi, amit már/épp nem használsz, keresd kolléganőnket: Pataki Melinda pataki.melinda@vilagszepalapitvany.hu

Ha pénzadománnyal támogatnád a fentiek beszerzését, azt itt tudod megtenni:

KÖDZÖNJÜK, HOGY SEGÍTESZ!

Adományozz időt és tudást!

Kis csapatunk hatalmas lelkesedéssel rengeteg feladatot végez, így mindig jól jön a segítség. Jelenleg az adminisztráció, a szervezet fejlesztése, valamint a marketing és a kommunikáció terén találkozunk a legtöbb olyan kihívással, amelyek kapcsán hatalmas segítséget jelentene a pro-bono felajánlás, de szinte minden szakmai területen akadnak lefedetlen feladatok. Ha úgy érzed, tudsz/tudtok nekünk segíteni munkatársaiddal, Noémi várja hívásod, emailed: kertesz.noemi@vilagszepalapitvany.hu, +36 70 678 3939

Sportolj értünk!

Légy te is jótékony sportoló!

Tűzz ki magadnak bármilyen sport célt: fuss egy félmaratont, vagy akár csak 5 kilométert, bringázz egy nagyot, ússz sok hosszt, és hívd fel minden lépéseddel, karcsapásoddal a figyelmet egy általad támogatott nemes ügyre.

SPORTOLJ ÉRTÜNK!

Hogyan csináld?

1. Válassz ki egy szívedhez közel álló nemes ügyet, célt, alapítványt.

2. Mutasd be a barátaidnak ezt a nemes ügyet, vagy célt (például a közösségi média, illetve ezt támogató adománygyűjtő oldalak - pl. a jougyekert.hu - segítségével.

3. Kérd meg barátaidat, támogassák futásod/úszásod/egyebed adományukkal.

4. Fuss, ússz, bringázz a jó célért a kiválasztott versenyen.

5. Az összegyűlt összeget juttasd el a kiválasztott szervezetnek.

Szeretnél a Világszép Alapítványért sportolni? Írj Noéminek a kertesz.noemi@vilagszepalapitvany.hu címre és segítünk! :-)

Támogass mesével!

Zalka Csenge Virág, alapítványunk mesemondó programjának vezetője különleges mesecsokrokat válogatott össze nektek! A mini-könyvek ingyenesen letölthetők, ám ha lehetőséged van rá, kérünk: támogass minket adománnyal, hogy fenntarthassuk gyermekotthonban élő gyerekeket segítő programjainkat. Nagy szükségünk van most a segítségedre ahhoz, hogy ebben a nehéz időszakban is a gyerekekkel maradhassunk és továbbra is biztos pontot jelenthessünk az életükben.
Ha szeretnéd negyedévente megkapni meseszakértőnk válogatását, válj rendszeres adományozónkká. A havi rendszerességű adományozást szintén itt tudod beállítani, a megjegyzés rovatban tüntesd fel: "mesetarisznya"!

Mesetarisznya kicsiknek (3+)

Mesetarisznya nagyoknak (10+)


Miért mesélünk?

A mesemondás tizedik éve jelenti szívét lelkét a Világszép Alapítvány gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeket támogató tevékenységének. Az élőszavas mesélés számunkra híd a gyermekotthonokban cseperedő gyerekekhez, a rendszeres látogatások pedig lehetőséget kínálnak arra, hogy biztos pontot jelenthessünk folyton változó életükben. Programunk önkéntesei minőségi időt töltenek a gyerekekkel, nyitott odafigyeléssel igyekeznek meghitt, örömteli pillanatokat csempészni kicsik és nagyobbak mindennapjaiba, a mesékkel együtt pedig elvinni nekik azt az üzenetet, hogy "a végén minden jóra fordul". Úgy gondoljuk, erre a hitre, ősbizalomra most minden eddiginél nagyobb szükség van, ezért szeretettel nyújtjuk át nektek meseválogatásunkat.

Adományozás

2 000 Ft

5 000 Ft

10 000 Ft

20 000 Ft

50 000 Ft

100 000 Ft


MIRE ELÉG?

2000 Ft

Egy gyermekotthonban élő gyerek napi étkezését biztosítjuk belőle a táborokban.

5000 Ft

A gyerekeknek segítő pszichológus egy órás tanácsadásának költségét fedezi.

15 000 Ft

Önkéntes mentorunk egyéni szupervízióját biztosítjuk a segítségével, amely sokszor elengedhetetlen ahhoz, hogy valós támogatást tudjon nyújtani az álltala mentorált gyereknek/fiatalnak.

30 000 Ft

Önkéntes mentoraink csoportos szupervíziójának költségét tudjuk fedezni ebből az összegből.

50 000 Ft

Egy teljes trimeszter kreatív alapanyagait biztosítani tudjuk belőle a Létra Klubban.

100 000 Ft

Szexuáledukációs workshopot szervezünk belőle egy gyermekotthon kamaszai számára.

300 000 Ft


700 000 Ft

12 fő önkéntes mentor 4 napos képzését tudjuk finanszírozni ebből az összegből, így újabb 12 gyermekotthonban élő gyereknek tudnk egyéni figyelmet és elfogadó szeretetet adni.

Krízis alapunk most pont ennyit szeretne összegyűjteni, hogy kifizethessük belőle egyik pártfogoltunk éves lakhatásának a díját, aki speciális utógondozásra szorul.

1 000 000 Ft

Kifizetnénk belőle annak a kisbusznak az éves díját, ami a Létra klub foglalkozásaira szállítja a gyerekotthonban élő Világszép gyerekeket.

5 000 000 Ft

Megvennénk belőle a kisbuszt, amivel a gyermekotthonban élő gyerekeket szállíthatnánk programjainkra.

1% felajánlása

SOK KICSI IS SOKRA MEGY

Az idén is lehetőségetek van arra, hogy amikor befizetett személyi jövedelemadótok 1%-áról rendelkeztek, támogassátok a Világszép Alapítvány (18146145-2-19) munkáját. Az szja 1% felajánlása egy kis papírmunkán kívül semmibe sem kerül, ugyanakkor nagyon sokat segíthettek vele!

A felajánlást egyszerűen és gyorsan megtehetitek. Az erről szóló rendelkező nyilatkozatot akár az adóbevallás részeként, akár teljesen függetlenül az adóbevallástól, de legkésőbb 2021. május 20-ig lehet megküldeni az adóhatóság részére postai vagy elektronikus úton.

A rendelkezés módja a NAV által elfogadott 19SZJA-EGYSZA nyomtatvány beküldése, melynek a kedvezményezett civil szervezetre vonatkozó részét alább segítségül előre kitöltöttük.

Amennyiben rendelkeztek elektronikus tárhellyel, a nyilatkozatot a legegyszerűbb módon, elektronikus úton adhatjátok be:

- az e-SZJA webes felületen az online kitöltő segítségével vagy

- az ÁNYK keretprogram segítségével, a 19SZJA (1853) bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve

- vagy attól elkülönítve a 19EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.

Papíros formában postai úton vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen illetve meghatalmazott útján adhatjátok be:

- a személyi jövedelemadó-bevallással együtt, vagy attól függetlenül az alábbi 18EGYSZA lapot kitöltve,

- amennyiben a munkáltatótok vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2019. május 10-ig lezárt borítékban neki is leadhatjátok.

…a papír alapú rendelkezés esetén a lezárt borítékon rajta legyen az adóazonosító jeletek, a leragasztás helyén pedig keresztezve az aláírásotok! A neveteket is ráírhatjátok, ez nem befolyásolja az érvényességet.

…rendelkezhettek utólagosan is, ha maga az adóbevallás már korábban beadásra került.

…az adóbevallás-tervezet online javítása közben is lehetőség van az 1%-ról rendelkezni.

… a 19EGYSZA nyomtatvány kitöltésével egyéni vállalkozók is adhatnak le nyilatkozatot.

… ha meghatalmazott (pl. könyvelő) útján adjátok le a nyilatkozatot, a rendelkező nyilatkozatra vonatkozó jogosultságot is be kell jelenteni.

1% nyilatkozat letöltése