Mesemondás

A mesemondás számunkra híd a gyermekotthonokban élő gyerekekhez, a rendszeres látogatások pedig lehetőséget kínálnak arra, hogy biztos pontot jelenthessünk folyton változó életükben.

A mesemondás tizedik éve jelenti szívét-lelkét a Világszép Alapítvány tevékenységének. Az élőszavas mesélés számunkra híd a gyermekotthonokban élő gyerekekhez, a rendszeres látogatások pedig lehetőséget kínálnak arra, hogy biztos pontot jelenthessünk folyton változó életükben. Programunk önkéntesei minőségi időt töltenek a gyerekekkel, nyitott odafigyeléssel igyekeznek meghitt, örömteli pillanatokat csempészni kicsik és nagyok mindennapjaiba, a mesékkel együtt pedig elvinni nekik azt az üzenetet, hogy "a végén minden jóra fordul.”

Önkéntes mesemondóink heti rendszerességgel látogatnak el négy budapesti gyermekotthonba. A mesélés megszokott rítus szerint zajlik: este érkezünk, a gyerekek vacsora után már várnak minket a szokásos helyen, mesemondó sarokban, nagyszobai kanapén, vagy az ágyukba kuckózva. Viszünk magunkkal „meseillatot” (Feller Adrienn aromaterapeuta ajándéka az Alapítványnak), ami a gyerekek kezére vagy plüssállataira cseppentve megteremti a nyugodt hangulatot. A mesélés előtt és után beszélgetünk. A gyermekvédelemben élő gyerekekre sokszor nagyon kevés egyéni figyelem jut, így az Alapítvány egyik fő célja, hogy ők is megélhessék az elalvás előtti meghitt beszélgetéseket. A mesét mondókával nyitjuk, és a végén mondókával is köszönünk el, keretet adva a történetnek.
Népmesékkel, legendákkal, hagyományos történetekkel dolgozunk, amiket sohasem „magyarázunk”, „elemzünk”, vagy kérdezünk ki a gyerekektől. Ezek a történetek önmagukban is alkalmasak arra, hogy varázslatot vigyenek a fiatalok mindennapjaiba, és olyan szimbólumokkal, mesei nyelvezettel lássák el őket, amelyeken keresztül biztonságosan és szabadon élhetik meg a félelmeiket, álmaikat, reményeiket. Hiszünk benne, hogy a mese mindennapi varázslat: abban a pillanatban születik meg, amikor a szavak elhangzanak mesélő és hallgató között, és mindig pontosan úgy ölt formát, hogy ehhez a meg nem ismételhető pillanathoz, a hallgató igényeihez és a mesemondó egyéniségéhez igazodjon. Ezért is van, hogy mesemondó programunk nem korhatáros: mesélünk nemcsak óvodásoknak, általános iskolásoknak, hanem kamaszoknak és utógondozásban lévő felnőtteknek is. Minden korosztálynak megvannak a maga történetei.
Az önkéntesek által használt, minden hónapban megújuló mesetárat Dr. Zalka Csenge Virág, alapítványunk nemzetközi mesemondója válogatja a világ végtelenül gazdag mesekincséből. A különleges gyűjtemény egy-egy darabjával a Nők Lapja meserovatában vagy a letölthető mesetárainkban találkozhattok. Rendszeres adományozóink negyedévente ajándék Mesepostát is kapnak, külön erre a célra válogatott tematikus történetekkel.

„A mesék nem arra vannak, hogy elhitessék a gyerekekkel, hogy sárkányok léteznek. A gyerekek már tudják, hogy sárkányok léteznek. A mesék arra vannak, hogy megmutassák: a sárkányokat le lehet győzni.”
(G. K. Chesterton nyomán)

Mesemondó önkéntes programunkról bővebben az ÖNKÉNTESEINK oldalon olvashatsz.

Hogy milyen Világszép önkéntesnek lenni?

Első Világszép táborozásom: utolsó pillanatos beugrás, 6 nap, számomra ismeretlen 10-19 éves gyerekekkel. 14 fő, ebből 13 fiú. Amikor erről mesélek, ez az általános reakció: "Úristen! Kemény lehetett". Ebből a statisztikából én sem arra számítottam, hogy életem legszebb, legtisztább kapcsolódásokkal és rengeteg, hasfájós kacagással teli hete lesz... A legnagyobb bajom az volt, hogy néniztek. :-)

Neisz Laura

Régi vágyam az alapítvány tagjaként mesélni, gyerekekkel foglalkozni. Adni valamit, ami nekik nem adatik meg, mint az egészséges családokban. Kihívás és izgalmas feladat is egyben, mivel a munkám nem a gyermekvédelemhez kapcsolódik. A gyerkőcök tündériek, még ha vadócok, akkor is. Nagyon jó a mesélő csapat és nekem a csúcs mindig az, amikor dal van a mesében és énekelünk együtt.

Bárány Attila

Pszt, elárulok egy titkot. Azt, hogy miért vagyok önkéntes mesemondó egy gyerekotthonban. Egyszerűen azért, mert jó! :-) Nem azt mondom, hogy könnyű, vagy, hogy mindig vidám. (Egyébként sokszor az.) De a mese és a mesélés közben megélt közös élmények minden alkalommal feledhetetlenné teszik ezeket a pillanatokat. Hát ezekért a pillanatmorzsákért jó. Nagyon jó.

Lengyel Melinda

Mesemondó önkénteseink egy évre köteleződnek el az Alapítvány munkája mellett (amit aztán közös megegyezéssel minden ősszel meghosszabíthatnak). Ezzel vállalják, hogy legalább havonta egyszer ellátogatnak abba az otthonba, amelynek mesemondó csapatához tartoznak. Minden héten két Világszép önkéntes érkezik együtt az adott otthonba: a mesemondók kísérik egymást, hogy minél több figyelmet tudjanak szentelni a gyerekeknek, felosztva egymás között a meséket és a feladatokat. A rendszeres látogatásoknak köszönhetően mesemondók és fiatalok között bensőséges, barátságos kapcsolat alakul ki, ami teret ad a közös mesélésnek. A mesélők csapatának az Alapítvány négynapos alapozó képzést, rendszeres szupervíziót, lélekfrissítő találkozókat, és továbbképző kurzusokat biztosít.