Paloznaki Meseközpont

Paloznak a Balaton-felvidéken, Csopak tőszomszédságában terül el. A Meseközpont ennek a Hild-díjas falunak a határában, a hegyoldalra épült. A kétszárnyú kapun belépve egy hektárnyi területen találjuk az épületeket, a veteményes- és fűszerkertet. Sok a termő gyümölcsfa; szőlő, málna, eper és ribizli is szüretelhető. A felső kertben fehér kövekkel kirakott patak és tavacska várja a pancsolni vágyó gyerekeket. 2015 nyarán épült a kert legmagasabb pontjára az Égigérő fa mesekilátó, a táborozó gyerekek álmai és a Hellowood építészeinek tervei alapján. A fa tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Balatonra. A legkisebbeket hinta, játszótér, homokozó várja. A telken három nagy épület áll: a Tündérkert, az Óperenciás és a Madárház röpdével.

Tündérkertünk földszintjén egy tágas fogadóhelyiség, irodák és orvosi szoba található. A táborok során ez a rész a felnőttek birodalma, a megbeszélések helyszíne. Az épület emeletéről, a Babzsákosból szinte az egész Balaton látható. Ebben a tágas teremben kényelmesen lehet játszani és beszélgetni, a színpad pedig a gyerekek előadásainak, produkcióinak terepe. Itt kerül sor a családi meseestekre, szakmai előadásokra, képzésekre is, a terem kb. 100 fő befogadására is alkalmas.

A Tündérkert fölött áll az Óperenciás nevű, nádtetős ház, amelynek földszintjén 3 szoba található, összesen 14+3 férőhellyel, fürdőszobákkal. Itt helyezkedik el a konyha, a nyári melegben is hűvös, tágas ebédlő hosszú asztallal, ping-ponggal, csocsóval, társasokkal, valamint a Fabrika műhely, amely minden alkotó- és kézműves tevékenység színhelye. Az emeletre érve a Mesenappali cserépkályhájának padkáján mesélünk esténként a gyereknek táboraink során, és a helyiség galériáján is van egy közös játékra, mesélésre alkalmas sarok. Az épület 4 szobájában 8+1 fő számára jut alvóhely.

A Meseközpont vállalati rendezvények, csapatépítések, tréningek helyszíneként bemutatkozva igyekszik bővíteni a Világszép Alapítvány forrásait annak érdekében, hogy minél hosszabb távon jelenthessünk biztos pontot a gyermekvédelmi gondoskodásban élő kicsik és nagyok életében. Erről a lehetőségről bővebben a RENDEZVÉNY menüpontan olvashat.