Légy te is Világszép önkéntes!

Alapítványunk két fő tevékenysége, a mesemondás és a mentor program kapcsán csatlakozhatsz hozzánk önkéntesként. Mesemondó programunkat legközelebb 2023 tavaszán, mentorprogramunkat pedig 2023 nyár végén nyitjuk meg új önkéntesek számára. Ha érdekel téged ez a lehetőség, kövesd Facebook vagy Instagram oldalunkat és iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess az önkéntes programok részleteiről!

Miért jó Világszép önkéntesnek lenni?

„Amikor beléptem, épp keresztbe rohangáltak a szobában az asztalok tetején vagy ordítottak. Aztán leültem, mesélni kezdtem, de közbeszóltak, hogy nem ezt kérik, hanem egy másikat. A mese közepére csend volt, hárman néztek csillogó szemmel és várták, hogy mi fog történni. Ez az egyik legjobb érzés a világon. Így velük lenni.”

Barzsó Judit önkéntes mesemondó

„Mese után az egyik kisfiú megkérdezte, meghallgatnám-e hogyan zongorázik. Az előtérben volt egy pianínó, elkezdett rajta játszani, és ügyes volt. Persze, nem hibátlan, de ügyes, de láttam rajta, hogy neki az a fontos, hogy valakinek megmutathatta. Akkor döbbentem rá, hogy ilyen apróságok, mint, hogy valaki tényleg érdeklődéssel, és figyelemmel fordul feléjük, és afelé, ami épp őket foglalkoztatja, mennyit számít. El is játszotta mind a három dallamot, amit ismert, és láttam, hogy boldoggá teszi, hogy én meghallgattam.”

Keresztury Ágnes, önkéntes mesemondó

„Mióta elment a nevelő, aki fontos volt nekünk, minden nagyon rossz. Most a mentorom az egyetlen felnőtt, akiben úgy érzem, igazán megbízhatok és mindent elmondhatok neki.”

mentorált fiatal

„A Világszép mentorok nem olyanok, mint mások. Ők tényleg jönnek, lehet rájuk számítani és nem tűnnek csak úgy el.”

mentorált fiatal

Hogyan működik önkéntes programunk?

Mentoraink és mesemondóink mind nyitott, pozitív egyéniségek; gondolkodásuk megoldásközpontú; rugalmasan reagálnak egyéni igényekre és helyzetekre; mindemellett aktív tagjai támogató, önfejlesztő közösségünknek. Önkénteseink személyes és szakmai háttere is rendkívül színes, így a Világszép gyerekek és fiatalok a legkülönbözőbb lehetőségekkel, tapasztalatokkal, készségekkel ismerkedhetnek meg.
A Világszép mentor önkéntesek az Alapítványunkhoz való csatlakozáskor vállalják, hogy legalább egy éven keresztül hetente egy órát a mentoráltjukkal töltenek, valamint részt vesznek a havi rendszerességű csoportos és egyéni konzultációs alkalmakon. Mesemondóink vállalják, hogy havonta legalább egyszer elvisznek egy mesét a kiválasztott gyerekotthonba, illetve évente kétszer részt vesznek továbbképzéseinken, esetmegbeszéléseinken.

Minden önkéntesünk számára biztosítjuk az egyéni segítség igénybevételének lehetőségét is. Mindemellett különböző közösségépítő és szakmai programokon való részvételre is van lehetőségük.

Mentorkepzes-Paloznak-2020_1-1
Mentorkepzes-Paloznak-2020_22

ÖNKÉNTESSÉG GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK (GYIK)

Két önkéntes programunk van: mesemondó és mentor.

Alapítványunk a velünk kapcsolatban álló 5 budai (II. és XI. kerületi) gyermekotthonokban élő gyerekeknek és fiataloknak nyújt programokat. A mesemondás és a mentor program mellett, a nyári szünetben életkor szerinti tematikus táborokba visszük őket Paloznakra, a Meseközpontunkba. Év közben a Létra Klubban zajló délutáni foglalkozásokon is biztosítunk nekik részvételi lehetőséget.

Önkéntes mesélő programunkat minden év tavaszán, mentor programunkat pedig ősszel indítjuk. Ezekről az összes kommunikációs csatornánkon hírt adunk (Facebook, Instagram és a weboldalunk). Jelentkezést csak ebben az időszakban tudunk fogadni, önéletrajz és motivációs levél formájában.

Az önkéntes munka megkezdéséhez el kell végezned 4 napos képzésünket. A képzés napjait az önkéntes toborzás kihirdetésekor megadjuk, így ennek tudtatában tudod elküldeni jelentkezésedet.

Azt is tudnod kell, hogy minden évben sokkal több jelentkezést kapunk, mint ahány önkéntest fogadni tudunk. Ezért a jelentkezést személyes interjú követi, és ez alapján tudunk helyet biztosítani az önkéntes képzésen. 

Mindkét önkéntes program Budapesten zajlik, II. és XI. kerületi gyermekotthonokban. Ez azt jelenti, hogy bárhol is élsz, onnan rendszeresen ide kell utaznod.

Arra nincs lehetőség, hogy a Világszép Alapítvány önkénteseként más városban végezd ezt a tevékenységet.

Egyáltalán nem szükséges, és egyetlen végzettség vagy konkrét tapasztalat sem jelent „zöld utat” az önkéntességhez.

Önkénteseink személyes és szakmai háttere is rendkívül színes, így a Világszép gyerekek és fiatalok a legkülönbözőbb lehetőségekkel, tapasztalatokkal, készségekkel ismerkedhetnek meg.

Mesemondás: Az önkéntes mesemondás havi egy estét vesz igénybe, emellett minden mesemondó önkéntesnek kötelező fél évente részt venni az Alapítvány által szervezett csoportos találkozón.

Mentor: Az önkéntes mentorság heti rendszerességű elfoglaltságot jelent, alkalmanként 1-1,5 óra. Emellett minden mentornak kötelező egy évben 5-5 alkalommal egyéni és csoportos konzultáción is részt vennie. Az egyéni találkozó 1 óra, a csoportos találkozó 2 óra.

Az önkéntes mesemondó egy adott gyermekotthon mesemondó csapatának tagja. A gyermekotthonban minden héten ugyanazon a napon van mesélés, általában este 7 órakor. A mesemondó maga döntheti el, hogy az adott hónapban mikor vállal mesemondást. Ekkor a mesemondó csapat egy másik tagjával, aki a kísérő szerepet választotta arra az estére, elmegy a gyermekotthonba, és mesét mond a gyerekeknek. A mesét nem könyvből olvassa, hanem a Világszép mesetárból kiválasztott történetet élőszóban, saját stílusában fejből meséli el. (Többek között erre is szolgál az önkéntesképzés, hogy az élőszavas mesemondás rejtelmeibe bevezessen.)

Az önkéntes mentor minden héten egy adott napon és időpontban találkozik a mentoráltjával, és együtt töltenek kb. 1-1,5 órát. Az önkéntesség első 3 hónapjában, amikor még friss a mentorkapcsolat, ezek a találkozók a gyermekotthonban vannak, ahol a mentorált gyerek lakik. Ezután van lehetőség arra, hogy a mentorált életkorának megfelelően az otthonon kívül csináljanak programot, pl. elmennek a közeli játszótérre, sétálnak, fagyiznak stb.

A mentor – mentorált párosok kialakítása a mentorra váró gyerekek igényei és időbeosztása, valamint a leendő mentorok preferenciái és időbeosztása figyelembevételével történik. Az első  két találkozás az alapítvány egy munkatársának (szakértő mentorának) részvételével történik, hogy segítse az ismerkedés folyamatát.

Legkorábban 7 éves korban kaphat egy gyerek mentort, és egészen fiatal felnőtt koráig lehet mentora.

Az önkéntes mentorok az Alapítványunkhoz való csatlakozáskor vállalják, hogy legalább egy éven keresztül hetente egy órát a mentoráltjukkal töltenek, valamint részt vesznek a rendszeres csoportos és egyéni konzultációs alkalmakon.

Az önkéntes mesemondók vállalják, hogy havonta legalább egyszer elvisznek egy mesét a kiválasztott gyerekotthonba, illetve évente kétszer részt vesznek továbbképzéseinken, esetmegbeszéléseinken.

Minden önkéntesünk számára biztosítunk támogatást.

Önkéntes mentorainknak kötelező egyéni konzultációkon részt venni az Alapítvány szakértő mentorával, aki végigkíséri őket a mentorság esetleges nehézségein és örömein is. A mentoroknak kötelező csoportos találkozókon is részt venni, ahol szakértő mentoraink vezetésével esetmegbeszéléseket tartunk.

Önkéntes mesélőinknek évente két alkalommal szervezünk csoportos konzultációt, emellett számukra is biztosítjuk az egyéni segítség igénybevételének lehetőségét is.

Mindemellett különböző közösségépítő és szakmai programokon való részvételre is van lehetőségük mind mentor, mind mesemondó önkénteseinknek.

Igen, minden év elején meghirdetjük a tábori önkénteskedési lehetőséget az Alapítvány paloznaki Meseközpontjának nyári táboraiban. A beérkezett pályázatok alapján kiválasztott jelentkezők egy Assessment Centeren (csoportos kiválasztási alkalmon) vesznek részt: itt dől el, kik tudnak csatlakozni nyáron a táboroztató csapatainkhoz. A kiválasztott önkénteseknek tartunk egy csoportos képzést, ahol beszélünk többek között a Világszép táborok módszereiről, a táborrendszerről, a tábori szabályokról, keretekről, a táborokban gyakran felmerülő helyzetekről. A táboroztató csapatok az önkéntesekkel együtt április környékén kezdik a felkészülést a nyári táborokra.

Két táborszezon között egyéb csoportos programoknál is kínálunk önkénteskedési lehetőséget.