Önkéntes mentorokat keresünk!
Világszép mentor program - az egyéni figyelem varázsa

Egyéni figyelem. Mit is jelent ez?
Sokunknak természetesen van jelen az életében, talán nem is mindig vesszük észre a jelentőségét: az egyéni figyelem, hogy valaki rád figyel, az egész világot jelentheti. A mentor programunk ezekre a különleges értékekre épül. Az önkéntes mentoraink azért dolgoznak, hogy a gyermekvédelemben élő (jellemzően 7-20 éves) fiatalok megtapasztalhassák az egyéni figyelemre épülő, élményekben gazdag, közösen eltöltött szabadidő különleges élményét. Szeptemberben szeretnénk még több gyerek mellett ott lenni, így ismét megnyitjuk a jelentkezést a programunkba! 

Milyen egy Világszép mentor? Mentoraink nyitott, pozitív egyéniségek; gondolkodásuk megoldásközpontú; rugalmasan reagálnak egyéni igényekre és helyzetekre; mindemellett aktív tagjai támogató, önfejlesztő mentorközösségünknek. Önkénteseink személyes és szakmai háttere rendkívül színes, így a Világszép gyerekek és fiatalok a legkülönbözőbb lehetőségekkel, tapasztalatokkal, készségekkel ismerkedhetnek meg.

Mit vállal egy Világszép mentor?

A Világszép mentorok az Alapítványhoz való csatlakozáskor vállalják, hogy legalább egy éven keresztül hetente minimum egy órát a mentoráltjukkal töltenek, valamint részt vesznek a havi rendszerességű csoportos és egyéni konzultációs alkalmakon. Mentorainknak különböző közösségépítő és szakmai jellegű programokon való részvételt is biztosítunk. 

Legyél Te is mentor, legyél Te is Világszép!

Ha te is szeretnél arra az izgalmas, kalandokban és tapasztalásban gazdag útra lépni, melynek során az önkénteseink és a gyerekek együtt fedezik fel magukban és egymásban a „legszebb szépet”, akkor szeretettel várjuk jelentkezésedet felkészítő 4 napos képzésünkre, melynek elvégzése feltétele a mentorainkhoz való csatlakozásnak.

Az idei, ősszel induló képzés dátumai:

2022. október 1-2. (Budapest)  és 2022. október 22-23. (Paloznak)
– a mentorság feltétele mindkét képzési hétvégén való részvétel

A jelentkezéshez legkésőbb 2022. szeptember 4-ig töltsd ki a JELENTKEZEM gombon elérhető kérdőívet, ahova várjuk önéletrajzodat és motivációs leveledet is!

Ha szeretnél többet megtudni a Világszép Alapítványról, az önkéntességről, vagy kérdésed van a jelentkezéssel kapcsolatban, hívd bátran kolléganőnket, Pataki Melindát a +3670-673-9084-es telefonszámon vagy írj a pataki.melinda@vilagszepalapitvany.hu e-mail címre!

 

Gyakori kérdések

Két önkéntes programunk van: mesemondó és mentor. 

Alapítványunk a velünk kapcsolatban álló 5 budai (II. és XI. kerületi) gyermekotthonokban élő gyerekeknek és fiataloknak nyújt programokat. A mesemondás és a mentor program mellett, a nyári szünetben életkor szerinti tematikus táborokba visszük őket Paloznakra, a Meseközpontunkba. Év közben a Létra Klubban zajló délutáni foglalkozásokon is biztosítunk nekik részvételi lehetőséget.

Önkéntes mesélő programunkat minden év tavaszán, mentor programunkat pedig ősszel indítjuk. Ezekről az összes kommunikációs csatornánkon hírt adunk (Facebook, Instagram és a weboldalunk). Jelentkezést csak ebben az időszakban tudunk fogadni, önéletrajz és motivációs levél formájában. 

Az önkéntes munka megkezdéséhez el kell végezned 4 napos képzésünket. A képzés napjait az önkéntes toborzás kihirdetésekor megadjuk, így ennek tudtatában tudod elküldeni jelentkezésedet. 

Azt is tudnod kell, hogy minden évben sokkal több jelentkezést kapunk, mint ahány önkéntest fogadni tudunk. Ezért a jelentkezést személyes interjú követi, és ez alapján tudunk helyet biztosítani az önkéntes képzésen. 

 

Mindkét önkéntes program Budapesten zajlik, II. és XI. kerületi gyermekotthonokban. Ez azt jelenti, hogy bárhol is élsz, onnan rendszeresen ide kell utaznod.

Arra nincs lehetőség, hogy a Világszép Alapítvány önkénteseként más városban végezd ezt a tevékenységet. 

Egyáltalán nem szükséges, és egyetlen végzettség vagy konkrét tapasztalat sem jelent „zöld utat” az önkéntességhez. 

Önkénteseink személyes és szakmai háttere is rendkívül színes, így a Világszép gyerekek és fiatalok a legkülönbözőbb lehetőségekkel, tapasztalatokkal, készségekkel ismerkedhetnek meg.

Mesemondás: Az önkéntes mesemondás havi egy estét vesz igénybe, emellett minden mesemondó önkéntesnek kötelező fél évente részt venni az Alapítvány által szervezett csoportos találkozón. 

Mentor: Az önkéntes mentorság heti rendszerességű elfoglaltságot jelent, alkalmanként 1-1,5 óra. Emellett minden mentornak kötelező egy évben 5-5 alkalommal egyéni és csoportos konzultáción is részt vennie. Az egyéni találkozó 1 óra, a csoportos találkozó 2 óra. 

Az önkéntes mesemondó egy adott gyermekotthon mesemondó csapatának tagja. A gyermekotthonban minden héten ugyanazon a napon van mesélés, általában este 7 órakor. A mesemondó maga döntheti el, hogy az adott hónapban mikor vállal mesemondást. Ekkor a mesemondó csapat egy másik tagjával, aki a kísérő szerepet választotta arra az estére, elmegy a gyermekotthonba, és mesét mond a gyerekeknek. A mesét nem könyvből olvassa, hanem a Világszép mesetárból kiválasztott történetet élőszóban, saját stílusában fejből meséli el. (Többek között erre is szolgál az önkéntesképzés, hogy az élőszavas mesemondás rejtelmeibe bevezessen.)

Az önkéntes mentor minden héten egy adott napon és időpontban találkozik a mentoráltjával, és együtt töltenek kb. 1-1,5 órát. Az önkéntesség első 3 hónapjában, amikor még friss a mentorkapcsolat, ezek a találkozók a gyermekotthonban vannak, ahol a mentorált gyerek lakik. Ezután van lehetőség arra, hogy a mentorált életkorának megfelelően az otthonon kívül csináljanak programot, pl. elmennek a közeli játszótérre, sétálnak, fagyiznak stb. 

A mentor – mentorált párosok kialakítása a mentorra váró gyerekek igényei és időbeosztása, valamint a leendő mentorok preferenciái és időbeosztása figyelembevételével történik. Az első  két találkozás az alapítvány egy munkatársának (szakértő mentorának) részvételével történik, hogy segítse az ismerkedés folyamatát.

Legkorábban 7 éves korban kaphat egy gyerek mentort, és egészen fiatal felnőtt koráig lehet mentora.

Az önkéntes mentorok az Alapítványunkhoz való csatlakozáskor vállalják, hogy legalább egy éven keresztül hetente egy órát a mentoráltjukkal töltenek, valamint részt vesznek a rendszeres csoportos és egyéni konzultációs alkalmakon. 

Az önkéntes mesemondók vállalják, hogy havonta legalább egyszer elvisznek egy mesét a kiválasztott gyerekotthonba, illetve évente kétszer részt vesznek továbbképzéseinken, esetmegbeszéléseinken.

Minden önkéntesünk számára biztosítunk támogatást. 

Önkéntes mentorainknak kötelező egyéni konzultációkon részt venni az Alapítvány szakértő mentorával, aki végigkíséri őket a mentorság esetleges nehézségein és örömein is. A mentoroknak kötelező csoportos találkozókon is részt venni, ahol szakértő mentoraink vezetésével esetmegbeszéléseket tartunk. 

Önkéntes mesélőinknek évente két alkalommal szervezünk csoportos konzultációt, emellett számukra is biztosítjuk az egyéni segítség igénybevételének lehetőségét is. 

Mindemellett különböző közösségépítő és szakmai programokon való részvételre is van lehetőségük mind mentor, mind mesemondó önkénteseinknek.

Igen, minden év elején meghirdetjük a tábori önkénteskedési lehetőséget az Alapítvány paloznaki Meseközpontjának nyári táboraiban. A beérkezett pályázatok alapján kiválasztott jelentkezők egy Assessment Centeren (csoportos kiválasztási alkalmon) vesznek részt: itt dől el, kik tudnak csatlakozni nyáron a táboroztató csapatainkhoz. A kiválasztott önkénteseknek tartunk egy csoportos képzést, ahol beszélünk többek között a Világszép táborok módszereiről, a táborrendszerről, a tábori szabályokról, keretekről, a táborokban gyakran felmerülő helyzetekről. A táboroztató csapatok az önkéntesekkel együtt április környékén kezdik a felkészülést a nyári táborokra. 

Két táborszezon között egyéb csoportos programoknál is kínálunk önkénteskedési lehetőséget.

Zsófia Pajor

2023.06.07.

Amount Donated
5 000 Ft

Anonymous

2023.06.05.

Amount Donated
10 000 Ft

ZOLTÁN CZIRJÁK

2023.06.01.

Amount Donated
10 000 Ft

Á. Bonifác Pék

2023.05.28.

Amount Donated
5 000 Ft

Jeannette Hubik

2023.05.28.

Amount Donated
1 000 Ft

Klaudia Novicz

2023.05.28.

Amount Donated
5 000 Ft

Anonymous

2023.05.28.

Amount Donated
10 000 Ft

Anonymous

2023.05.28.

Amount Donated
10 000 Ft

Anonymous

2023.05.28.

Amount Donated
10 000 Ft

Anonymous

2023.05.25.

Amount Donated
2 000 Ft

Szilvia Nagy

2023.05.24.

Amount Donated
10 000 Ft

Brigitta Havasi

2023.05.24.

Amount Donated
5 000 Ft