Önkéntes mesemondókat keresünk!
Élőszavas mesélés: híd a gyermekotthonokban élő gyerekekhez

Mit is jelent a mesemondás? 

A Világszép Alapítvány önkéntes mesemondói esti mesékkel színesítik a gyermekotthonok életét. Minden otthonba hetente egyszer látogatunk el. Ilyenkor kicsik és nagyok egyaránt megélhetik az igazi, bensőséges, vidám estimese-élményt. A történetek (főleg népmesékkel dolgozunk a világ minden tájáról) fejből, élőszóban hangzanak el, mindig a mesemondó saját, egyéni stílusában. 

Milyen egy Világszép mesemondó?

Olyan embereket keresünk önkéntes mesemondónak, akik élvezik a mesélést, nyitottak és barátságosak, és szívesen kapcsolódnának a Világszép gyerekekhez, óvodástól felnőttkorig. Az esti mese nem „szereplés” a szó klasszikus értelmében; itt az egyéni figyelmen, a minőségi időn és a kapcsolódáson van a hangsúly.

Mit vállal egy Világszép mesemondó?

A Világszép mesemondók azt vállalják, hogy havonta legalább egyszer ellátogatnak a számukra kijelölt gyermekotthonba és eltöltenek ott egy órát esti meséléssel. Ahhoz, hogy mesemondó váljon belőlünk, elvégzik az alapítvány háromnapos képzését, ahol a mesemondás alapjai mellett a gyermekvédelmi rendszerrel is megismerkednek. Ezen felül vállalják, hogy részt vesznek évente két csoportos szupervízión, ahol megbeszélhetik és feldolgozhatják az élményeiket.

Legyél te is mesemondó, legyél te is Világszép!

Ha szeretnél csatlakozni az önkéntes mesemondók csapatához, jelentkezz a képzésünkre! A jelentkezéshez legkésőbb február 18-ig töltsd ki a JELENTKEZEM gombon elérhető kérdőívet, ahová várjuk az önéletrajzodat és a motivációs leveledet is!

Örömmel várjuk jelentkezésedet mesemondó csapatunkba, ha elkötelezett vagy a gyermekvédelemben élő gyerekek ügye iránt; empatikusnak, elfogadónak és nyitottnak érzed magad; és szereted a világ legkülönbözőbb tájairól származó népmeséket. Az is nagyon fontos, hogy tudd vállalni: 2024 májusától legalább egy éven át havonta egy hétköznap estét a gyerekekkel, mesemondással töltesz egy budai gyermekotthonban.

Idén három gyermekotthon számára toborzunk mesemondókat. Előny, ha saját autóval rendelkezel az otthon megközelíthetősége miatt.

FONTOS:

Ahhoz, hogy csatlakozhass a csapatunkhoz, a képzés mind a három napján részt kell majd venned 9 és 17 óra között. Kérjük, ellenőrizd le előre, hogy az alábbi napokon szabad-e a naptárad:
– Április 6. (szombat)
– Április 20. (szombat)
– Április 27. (szombat)

Az interjúkra február 26-tól kerül sor.

Ha szeretnél többet megtudni a Világszép Alapítványról, az önkéntességről, vagy kérdésed van a jelentkezéssel kapcsolatban, hívd bátran kolléganőnket, Kun Petrát a +36706739084-es telefonszámon vagy írj a kun.petra@vilagszepalapitvany.hu e-mail címre!

NAGYON KÖSZÖNJÜK A BEÉRKEZŐ JELENTKEZÉSEKET, AZ IDEI MESEMONDÓ TOBORZÁS LEZÁRULT!

Gyakori kérdések

Alapítványunk a velünk kapcsolatban álló 5 budai (II. és XI. kerületi) gyermekotthonban élő gyerekeknek és fiataloknak nyújt programokat. A mesemondás és a mentor program mellett, a nyári szünetben életkor szerinti tematikus táborokba visszük őket Paloznakra, a Meseközpontunkba. Év közben a Világszép Klubban zajló délutáni foglalkozásokon is biztosítunk nekik fejlődési lehetőséget.

Önkéntes mesélő programunkat minden év tavaszán indítjuk. Erről az összes kommunikációs csatornánkon hírt adunk (Facebook, Instagram és a weboldalunk). Jelentkezést csak ebben az időszakban tudunk fogadni, önéletrajz és motivációs levél formájában. 

Az önkéntes munka megkezdéséhez el kell végezned 4 napos képzésünket. A képzés napjait az önkéntes toborzás kihirdetésekor megadjuk, így ennek tudtatában tudod elküldeni jelentkezésedet. 

Azt is tudnod kell, hogy minden évben sokkal több jelentkezést kapunk, mint ahány önkéntest fogadni tudunk. Ezért a jelentkezést személyes interjú követi, és ez alapján tudunk helyet biztosítani az önkéntes képzésen. 

Önkéntes programunk Budapesten zajlik, II. és XI. kerületi gyermekotthonokban. Ez azt jelenti, hogy bárhol is élsz, onnan rendszeresen ide kell utaznod.

Arra nincs lehetőség, hogy a Világszép Alapítvány önkénteseként más városban végezd ezt a tevékenységet. 

Egyáltalán nem szükséges, és egyetlen végzettség vagy konkrét tapasztalat sem jelent „zöld utat” az önkéntességhez. 

Önkénteseink személyes és szakmai háttere is rendkívül színes, így a Világszép gyerekek és fiatalok a legkülönbözőbb lehetőségekkel, tapasztalatokkal, készségekkel ismerkedhetnek meg.

Az önkéntes mesemondás havi egy estét vesz igénybe, emellett minden mesemondó önkéntesnek kötelező fél évente részt venni az Alapítvány által szervezett csoportos találkozón.  

Az önkéntes mesemondó egy adott gyermekotthon mesemondó csapatának tagja. A gyermekotthonban minden héten ugyanazon a napon van mesélés, általában este 7 órakor. A mesemondó maga döntheti el, hogy az adott hónapban mikor vállal mesemondást. Ekkor a mesemondó csapat egy másik tagjával, aki a kísérő szerepet választotta arra az estére, elmegy a gyermekotthonba, és mesét mond a gyerekeknek. A mesét nem könyvből olvassa, hanem a Világszép mesetárból kiválasztott történetet élőszóban, saját stílusában fejből meséli el. (Többek között erre is szolgál az önkéntesképzés, hogy az élőszavas mesemondás rejtelmeibe bevezessen.)

Az önkéntes mesemondók vállalják, hogy havonta legalább egyszer elvisznek egy mesét a kiválasztott gyerekotthonba, illetve évente kétszer részt vesznek továbbképzéseinken, esetmegbeszéléseinken.

Minden önkéntesünk számára biztosítunk támogatást. 

Önkéntes mesélőinknek évente két alkalommal szervezünk csoportos konzultációt, emellett számukra is biztosítjuk az egyéni segítség igénybevételének lehetőségét. 

Mindemellett különböző közösségépítő és szakmai programokon való részvételre is van lehetőségük mesemondó önkénteseinknek.

Zsófia Pajor

2023.06.07.

Amount Donated
5 000Ft

Anonymous

2023.06.05.

Amount Donated
10 000Ft

ZOLTÁN CZIRJÁK

2023.06.01.

Amount Donated
10 000Ft

Á. Bonifác Pék

2023.05.28.

Amount Donated
5 000Ft

Jeannette Hubik

2023.05.28.

Amount Donated
1 000Ft

Klaudia Novicz

2023.05.28.

Amount Donated
5 000Ft

Anonymous

2023.05.28.

Amount Donated
10 000Ft

Anonymous

2023.05.28.

Amount Donated
10 000Ft

Anonymous

2023.05.28.

Amount Donated
10 000Ft

Anonymous

2023.05.25.

Amount Donated
2 000Ft

Szilvia Nagy

2023.05.24.

Amount Donated
10 000Ft

Brigitta Havasi

2023.05.24.

Amount Donated
5 000Ft