MENTORÁLÁS

„Egy mentor egy gyerek” elven működő mentorprogramunkban szakértő és képzett önkéntes mentoraink egyéni figyelmet és elfogadó szeretetet adnak Világszép gyerekeinknek hét éves koruktól egészen az önálló felnőtt életük kezdetéig. 

Szakértő és önkéntes mentoraink minőségi időt töltenek mentoráltjaikkal – olyan időt, ami csak róluk, csak az adott gyerek egyéni igényeiről szól. Így tudnak a legjobban kapcsolódni a gyerekek igazi szükségleteihez, valós választ, segítséget, támogatást nyújtani számukra. Rendszeres, személyes találkozásokon keresztül, közös élményeket gyűjtve támogatják a gyerekeket abban, hogy önmagukat jól ismerő és szerető emberként léphessenek majd ki a gyermekotthonok falai közül.

Szakértő mentoraink a gyermekvédelemben jelentős tapasztalattal bíró segítő szakemberek. Ők segítenek azoknak a gyerekeknek, akik épp krízist, elakadást élnek meg életükben. Emellett ők adják a mentorprogram szakmai hátterét, ők szervezik és tartják az önkéntes mentorok képzéseit, csoportos és egyéni konzultációit, lélekfrissítő programjait. Kapcsolatot tartanak a gyermekotthonok szakembereivel, napi szinten követik a velünk kapcsolatban álló összes gyerek sorsát, hogy lássuk, épp kinek, milyen típusú támogatásra van szüksége.

Önkéntes mentoraink vállalják, hogy legalább egy éven keresztül hetente minimum egy órát a mentoráltjukkal töltenek, valamint részt vesznek a havi rendszerességű csoportos és egyéni konzultációkon. Mentorainknak különböző közösségépítő és szakmai jellegű programokon való részvételt is biztosítunk. Önkéntes mentoraink többlépcsős kiválasztási folyamat során kerülnek a csapatba, majd 34 órás képzésen vesznek részt, amely alapos betekintést ad a gyermekvédelem rendszerébe, a gyerekek mindennapjaiba, emellett fejleszti a jelöltek kommunikációját, önismeretét. Minimum egy évre köteleződnek el az Alapítvány és mentoráltjuk mellett, ezalatt mi egyéni és csoportos szupervíziót, konzultációs lehetőséget, csapatépítő hétvégéket biztosítunk számukra, illetve fedezzük a mentoráltakkal közös programok költségét. Ezek a feltételek, képzések és szakértő támogatás együttes jelenléte szükséges ahhoz, hogy a mentorok és a gyerekek között hosszú távú, stabil kapcsolat jöjjön létre, ami által a mentor biztos pontot jelent a mentorált életében. Speciális, Mentor+ programunk fiatal felnőtt mentoráltjaink számára ad gyakorlati ismereteket és lelki támogatást az önálló életkezdéshez.

Gyakori kérdések

Alapítványunk a velünk kapcsolatban álló 5 budai (II. és XI. kerületi) gyermekotthonban élő gyerekeknek és fiataloknak nyújt programokat. A mesemondás és a mentorprogram mellett, a nyári szünetben életkor szerinti tematikus táborokba visszük őket Paloznakra, a Meseközpontunkba. Év közben a Világszép Klubban zajló délutáni foglalkozásokon is biztosítunk nekik fejlődési lehetőséget.

Új önkénteseink minden év őszén kapcsolódnak mentorprogramunkhoz. Erről az összes kommunikációs csatornánkon hírt adunk (Facebook, Instagram és a weboldalunk). Jelentkezést csak ebben az időszakban tudunk fogadni, önéletrajz és motivációs levél formájában. 

Az önkéntes munka megkezdéséhez el kell végezned 4 napos képzésünket. A képzés napjait az önkéntes toborzás kihirdetésekor megadjuk, így ennek tudtatában tudod elküldeni jelentkezésedet. 

Azt is tudnod kell, hogy minden évben sokkal több jelentkezést kapunk, mint ahány önkéntest fogadni tudunk. Ezért a jelentkezést személyes interjú követi, és ez alapján tudunk helyet biztosítani az önkéntes képzésen. 

Önkéntes programunk Budapesten zajlik, II. és XI. kerületi gyermekotthonokban. Ez azt jelenti, hogy bárhol is élsz, onnan rendszeresen ide kell utaznod.

Arra nincs lehetőség, hogy a Világszép Alapítvány önkénteseként más városban végezd ezt a tevékenységet. 

Egyáltalán nem szükséges, és egyetlen végzettség vagy konkrét tapasztalat sem jelent „zöld utat” az önkéntességhez. 

Önkénteseink személyes és szakmai háttere is rendkívül színes, így a Világszép gyerekek és fiatalok a legkülönbözőbb lehetőségekkel, tapasztalatokkal, készségekkel ismerkedhetnek meg.

Az önkéntes mentorság heti rendszerességű elfoglaltságot jelent, alkalmanként 1-1,5 óra. Emellett minden mentornak kötelező egy évben 5-5 alkalommal egyéni és csoportos konzultáción is részt vennie. Az egyéni találkozó 1 óra, a csoportos találkozó 2 óra. 

Az önkéntes mentor minden héten egy adott napon és időpontban találkozik a mentoráltjával, és együtt töltenek kb. 1-1,5 órát. Az önkéntesség első 3 hónapjában, amikor még friss a mentorkapcsolat, ezek a találkozók a gyermekotthonban vannak, ahol a mentorált gyerek lakik. Ezután van lehetőség arra, hogy a mentorált életkorának megfelelően az otthonon kívül csináljanak programot, pl. elmennek a közeli játszótérre, sétálnak, fagyiznak stb. 

A mentor – mentorált párosok kialakítása a mentorra váró gyerekek igényei és időbeosztása, valamint a leendő mentorok preferenciái és időbeosztása figyelembevételével történik. Az első  két találkozás az alapítvány egy munkatársának (szakértő mentorának) részvételével történik, hogy segítse az ismerkedés folyamatát.

Legkorábban 7 éves korban kaphat egy gyerek mentort, és egészen fiatal felnőtt koráig lehet mentora.

Az önkéntes mentorok az Alapítványunkhoz való csatlakozáskor vállalják, hogy legalább egy éven keresztül hetente egy órát a mentoráltjukkal töltenek, valamint részt vesznek a rendszeres csoportos és egyéni konzultációs alkalmakon. 

Minden önkéntesünk számára biztosítunk támogatást. 

Önkéntes mentorainknak kötelező egyéni konzultációkon részt venni az Alapítvány szakértő mentorával, aki végigkíséri őket a mentorság esetleges nehézségein és örömein is. A mentoroknak kötelező csoportos találkozókon is részt venni, ahol szakértő mentoraink vezetésével esetmegbeszéléseket tartunk.  

Mindemellett különböző közösségépítő és szakmai programokon való részvételre is van lehetőségük mentor önkénteseinknek.

Igen, minden év elején meghirdetjük a tábori önkénteskedési lehetőséget az Alapítvány paloznaki Meseközpontjának nyári táboraiban. A beérkezett pályázatok alapján kiválasztott jelentkezők egy Assessment Centeren (csoportos kiválasztási alkalmon) vesznek részt: itt dől el, kik tudnak csatlakozni nyáron a táboroztató csapatainkhoz. A kiválasztott önkénteseknek tartunk egy csoportos képzést, ahol beszélünk többek között a Világszép táborok módszereiről, a táborrendszerről, a tábori szabályokról, keretekről, a táborokban gyakran felmerülő helyzetekről. A táboroztató csapatok az önkéntesekkel együtt április környékén kezdik a felkészülést a nyári táborokra. 

Két táborszezon között egyéb csoportos programoknál is kínálunk önkénteskedési lehetőséget.

Kapcsolódó blogbejegyzések

Zsófia Pajor

2023.06.07.

Amount Donated
5 000Ft

Anonymous

2023.06.05.

Amount Donated
10 000Ft

ZOLTÁN CZIRJÁK

2023.06.01.

Amount Donated
10 000Ft

Á. Bonifác Pék

2023.05.28.

Amount Donated
5 000Ft

Jeannette Hubik

2023.05.28.

Amount Donated
1 000Ft

Klaudia Novicz

2023.05.28.

Amount Donated
5 000Ft

Anonymous

2023.05.28.

Amount Donated
10 000Ft

Anonymous

2023.05.28.

Amount Donated
10 000Ft

Anonymous

2023.05.28.

Amount Donated
10 000Ft

Anonymous

2023.05.25.

Amount Donated
2 000Ft

Szilvia Nagy

2023.05.24.

Amount Donated
10 000Ft

Brigitta Havasi

2023.05.24.

Amount Donated
5 000Ft