Mentor program

A gyermekvédelemben élő fiatalok jóval kevesebb egyéni figyelemben részesülnek, mint családban élő társaik. Alapítványunk önkéntes és szakértő mentorok segítségével ad egyéni figyelmet és elfogadó szeretetet gyerekeknek hét éves koruktól egészen az önálló életük kezdetéig.

A mentor időt tölt a mentoráltjával. Olyan időt, ami csak róluk, csak az adott gyerek egyéni igényeiről szól. Így tudunk a legjobban kapcsolódni a gyerekek igazi szükségleteihez, így tudunk valós választ, segítséget, támogatást nyújtani számukra.

Szakértő mentoraink a gyermekvédelemben jelentős tapasztalattal bíró segítő szakemberek. Ők segítenek azoknak a gyerekeknek, akik épp krízist, elakadást élnek meg életükben. Emellett ők adják a mentor program szakmai hátterét, ők szervezik és tartják az önkéntes mentorok képzéseit, csoportos és egyéni konzultációit, lélekfrissítő programjait. Kapcsolatot tartanak a gyermekotthonok szakembereivel, napi szinten követik a velünk kapcsolatban álló összes gyerek sorsát, hogy lássuk, épp kinek, milyen típusú támogatásra van szüksége.

Önkéntes mentoraink többlépcsős kiválasztási folyamat során kerülnek a csapatba, majd 34 órás képzésen vesznek részt, amely alapos betekintést ad a gyermekvédelem rendszerébe, a gyerekek mindennapjaiba, emellett fejleszti a jelöltek kommunikációját, önismeretét. Minimum egy évre köteleződnek el az Alapítvány és mentoráltjuk mellett, ezalatt mi egyéni és csoportos szupervíziót, konzultációs lehetőséget, csapatépítő hétvégéket biztosítunk számukra, illetve fedezzük a mentoráltakkal közös programok költségét. Azt tapasztaljuk, csak mindezen feltételek, képzések és szakértő támogatás együttes jelenlétével jöhet létre a mentorok és gyerekek hosszútávú, stabil kapcsolata, ami által a mentor biztos pontot jelent a mentorált életében.

Önkéntes és szakértő mentoraink rendszeres, személyes találkozásokon keresztül, közös élményeket gyűjtve támogatják a gyerekeket abban, hogy a kapcsolódás által önmagukhoz is jobban kapcsolódva, önmagukat jól ismerő és szerető emberként léphessenek majd ki a gyermekotthonok falai közül.

Mentor PLUSZ programunk fiatal felnőtt mentoráltjaink számára ad gyakorlati ismereteket és lelki támogatást az önálló életkezdéshez.