Önkénteseink

Alapítványunk két fő tevékenysége, a mesemondás és a mentor program kapcsán csatlakozhatsz hozzánk önkéntesként – legközelebb 2021. nyár végén. Ha érdekel téged ez a lehetőség, kövesd facebook oldalunkat és iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess a 2021-es önkéntes programok indulásáról.

Hogy milyen Világszép önkéntesnek lenni?

MESEMONDÓ ÖNKÉNTESSÉG

„Amikor beléptem, épp keresztbe rohangáltak a szobában az asztalok tetején vagy ordítottak. Aztán leültem, mesélni kezdtem, de közbeszóltak, hogy nem ezt kérik, hanem egy másikat. A mese közepére csend volt, hárman néztek csillogó szemmel és várták, hogy mi fog történni. Ez az egyik legjobb érzés a világon. Így velük lenni.”

Barzsó Judit önkéntes mesemondó

„Mese után az egyik kisfiú megkérdezte, meghallgatnám-e hogyan zongorázik. Az előtérben volt egy pianínó, elkezdett rajta játszani, és ügyes volt. Persze, nem hibátlan, de ügyes, de láttam rajta, hogy neki az a fontos, hogy valakinek megmutathatta. Akkor döbbentem rá, hogy ilyen apróságok, mint, hogy valaki tényleg érdeklődéssel, és figyelemmel fordul feléjük, és afelé, ami épp őket foglalkoztatja, mennyit számít. El is játszotta mind a három dallamot, amit ismert, és láttam, hogy boldoggá teszi, hogy én meghallgattam.”

Keresztury Ágnes, önkéntes mesemondó

A mesemondás tizedik éve jelenti szívét-lelkét a Világszép Alapítvány tevékenységének. Az élőszavas mesélés számunkra híd a gyermekotthonokban élő gyerekekhez, a rendszeres látogatások pedig lehetőséget kínálnak arra, hogy biztos pontot jelenthessünk folyton változó életükben. Programunk önkéntesei minőségi időt töltenek a gyerekekkel, nyitott odafigyeléssel igyekeznek meghitt, örömteli pillanatokat csempészni kicsik és nagyok mindennapjaiba, a mesékkel együtt pedig elvinni nekik azt az üzenetet, hogy “a végén minden jóra fordul.”

Önkéntes mesemondóink heti rendszerességgel látogatnak el négy budapesti gyermekotthonba. A mesélés megszokott rítus szerint zajlik: este érkezünk, a gyerekek vacsora után már várnak minket a szokásos helyen, mesemondó sarokban, nagyszobai kanapén, vagy az ágyukba kuckózva. Viszünk magunkkal „meseillatot” (Feller Adrienn aromaterapeuta ajándéka az Alapítványnak), ami a gyerekek kezére vagy plüssállataira cseppentve megteremti a nyugodt hangulatot. A mesélés előtt és után beszélgetünk. A gyermekvédelemben élő gyerekekre sokszor nagyon kevés egyéni figyelem jut, így az Alapítvány egyik fő célja, hogy ők is megélhessék az elalvás előtti meghitt beszélgetéseket. A mesét mondókával nyitjuk, és a végén mondókával is köszönünk el, keretet adva a történetnek.

Népmesékkel, legendákkal, hagyományos történetekkel dolgozunk, amiket sohasem „magyarázunk”, „elemzünk”, vagy kérdezünk ki a gyerekektől. Ezek a történetek önmagukban is alkalmasak arra, hogy varázslatot vigyenek a fiatalok mindennapjaiba, és olyan szimbólumokkal, mesei nyelvezettel lássák el őket, amelyeken keresztül biztonságosan és szabadon élhetik meg a félelmeiket, álmaikat, reményeiket. Hiszünk benne, hogy a mese mindennapi varázslat: abban a pillanatban születik meg, amikor a szavak elhangzanak mesélő és hallgató között, és mindig pontosan úgy ölt formát, hogy ehhez a meg nem ismételhető pillanathoz, a hallgató igényeihez és a mesemondó egyéniségéhez igazodjon. Ezért is van, hogy mesemondó programunk nem korhatáros: mesélünk nemcsak óvodásoknak, általános iskolásoknak, hanem kamaszoknak és utógondozásban lévő felnőtteknek is. Minden korosztálynak megvannak a maga történetei.
Az önkéntesek által használt, minden hónapban megújuló mesetárat Dr. Zalka Csenge Virág, alapítványunk nemzetközi mesemondója válogatja a világ végtelenül gazdag mesekincséből. A különleges gyűjtemény egy-egy darabjával a Nők Lapja meserovatában vagy a letölthető mesetárainkban találkozhattok. Rendszeres adományozóink negyedévente ajándék Mesepostát is kapnak, külön erre a célra válogatott tematikus történetekkel.

„A mesék nem arra vannak, hogy elhitessék a gyerekekkel, hogy sárkányok léteznek. A gyerekek már tudják, hogy sárkányok léteznek. A mesék arra vannak, hogy megmutassák: a sárkányokat le lehet győzni.” (G. K. Chesterton nyomán)

MENTOR ÖNKÉNTESSÉG

„Mióta elment a nevelő, aki fontos volt nekünk, minden nagyon rossz. Most a mentorom az egyetlen felnőtt, akiben úgy érzem, igazán megbízhatok és mindent elmondhatok neki.”

mentorált fiatal

„A Világszép mentorok nem olyanok, mint mások. Ők tényleg jönnek, lehet rájuk számítani és nem tűnnek csak úgy el.”

mentorált fiatal

A gyermekvédelemben élő gyerekek sokszor jóval kevesebb egyéni figyelemben részesülnek, mint amennyire szükségük lenne. Ezért hoztuk létre mentor programunkat, amelyben önkéntes és szakértő mentoraink rendszeres, személyes találkozásokon keresztül, közös élményeket gyűjtve támogatják a gyerekeket abban, hogy a kapcsolódás által önmagukhoz is jobban kapcsolódva, önmagukat jól ismerő és szerető emberként léphessenek majd ki a gyermekotthonok falai közül. Mentor PLUSZ programunk fiatal felnőtt mentoráltjaink számára ad gyakorlati ismereteket és lelki támogatást az önálló életkezdéshez.

A három éves múlttal rendelkező Világszép mentor program az Alapítvány egyik legfrissebb, ám máris nagyon eredményes, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt rendkívül sokat jelentő kezdeményezése.

Mentoraink nyitott, pozitív egyéniségek; gondolkodásuk megoldásközpontú; rugalmasan reagálnak egyéni igényekre és helyzetekre; mindemellett aktív tagjai támogató, önfejlesztő mentorközösségünknek. Önkénteseink személyes és szakmai háttere rendkívül színes, így a Világszép gyerekek és fiatalok a legkülönbözőbb lehetőségekkel, tapasztalatokkal, készségekkel ismerkedhetnek meg.

A Világszép mentorok az Alapítványhoz való csatlakozáskor vállalják, hogy legalább egy éven keresztül hetente egy órát a mentoráltjukkal töltenek, valamint részt vesznek a havi rendszerességű csoportos és egyéni konzultációs alkalmakon. Mentorainknak különböző közösségépítő és szakmai jellegű programokon való részvételt is biztosítunk.

Ha te is szeretnél arra az izgalmas, kalandokban és tapasztalásban gazdag útra lépni, amit a Világszép önkéntesség jelent, iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd facebook oldalunkat, hogy elsőként értesülhess arról, 2021-ben mikor és hogyan tudsz csatlakozni hozzánk.