Önkénteseink

MESEMONDÓ ÖNKÉNTESSÉG

Mesemondó önkénteseink egy évre köteleződnek el az Alapítvány munkája mellett, amit aztán közös megegyezéssel minden ősszel meghosszabbíthatnak. Ezzel vállalják, hogy legalább havonta egyszer ellátogatnak abba a gyerekotthonba, amelynek mesemondó csapatához csatlakoztak. Minden héten két Világszép önkéntes érkezik együtt az adott otthonba: a mesemondók kísérik egymást, hogy minél több figyelmet tudjanak szentelni a gyerekeknek, felosztva egymás között a meséket és a feladatokat. A rendszeres látogatásoknak köszönhetően mesemondók és fiatalok között bensőséges, barátságos kapcsolat alakul ki, ami teret ad a közös mesélésnek. A mesélők csapatának az Alapítvány négynapos alapozó képzést, rendszeres szupervíziót, lélekfrissítő találkozókat, és továbbképző kurzusokat biztosít.

A mesélés megszokott rítus szerint zajlik: este érkezünk, a gyerekek vacsora után már várnak minket a szokásos helyen, mesemondó sarokban, nagyszobai kanapén, vagy az ágyukba kuckózva. Viszünk magunkkal „meseillatot” (Feller Adrienn aromaterapeuta ajándéka az Alapítványnak), ami a gyerekek kezére vagy plüssállataira cseppentve megteremti a nyugodt hangulatot. A mesélés előtt és után beszélgetünk. A gyermekvédelemben élő gyerekekre sokszor nagyon kevés egyéni figyelem jut, így az Alapítvány egyik fő célja, hogy ők is megélhessék az elalvás előtti meghitt beszélgetéseket. A mesét mondókával nyitjuk, és a végén mondókával is köszönünk el, keretet adva a történetnek.

Népmesékkel, legendákkal, hagyományos történetekkel dolgozunk, amiket sohasem „magyarázunk”, „elemzünk”, vagy kérdezünk ki a gyerekektől. Ezek a történetek önmagukban is alkalmasak arra, hogy varázslatot vigyenek a fiatalok mindennapjaiba, és olyan szimbólumokkal, mesei nyelvezettel lássák el őket, amelyeken keresztül biztonságosan és szabadon élhetik meg a félelmeiket, álmaikat, reményeiket. Hiszünk benne, hogy a mese mindennapi varázslat: abban a pillanatban születik meg, amikor a szavak elhangzanak mesélő és hallgató között, és mindig pontosan úgy ölt formát, hogy ehhez a meg nem ismételhető pillanathoz, a hallgató igényeihez és a mesemondó egyéniségéhez igazodjon. Ezért is van, hogy mesemondó programunk nem korhatáros: mesélünk nemcsak óvodásoknak, általános iskolásoknak, hanem kamaszoknak és utógondozásban lévő felnőtteknek is. Minden korosztálynak megvannak a maga történetei.
Az önkéntesek által használt, minden hónapban megújuló mesetárat Dr. Zalka Csenge Virág, alapítványunk nemzetközi mesemondója válogatja a világ végtelenül gazdag mesekincséből. A különleges gyűjtemény egy-egy darabjával a Nők Lapja meserovatában vagy a letölthető mesetárainkban találkozhattok. Rendszeres adományozóink negyedévente ajándék Mesepostát is kapnak, külön erre a célra válogatott tematikus történetekkel.

MENTOR ÖNKÉNTESSÉG

A gyermekvédelemben élő gyerekek sokszor jóval kevesebb egyéni figyelemben részesülnek, mint amennyire szükségük lenne. Ezért hoztuk létre mentor programunkat, amelyben önkéntes és szakértő mentoraink rendszeres, személyes találkozásokon keresztül, közös élményeket gyűjtve támogatják a gyerekeket abban, hogy a kapcsolódás által önmagukhoz is jobban kapcsolódva, önmagukat jól ismerő és szerető emberként léphessenek majd ki a gyermekotthonok falai közül. Mentor PLUSZ programunk fiatal felnőtt mentoráltjaink számára ad gyakorlati ismereteket és lelki támogatást az önálló életkezdéshez.

A három éves múlttal rendelkező Világszép mentor program az Alapítvány egyik legfrissebb, ám máris nagyon eredményes, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt rendkívül sokat jelentő kezdeményezése.

Mentoraink nyitott, pozitív egyéniségek; gondolkodásuk megoldásközpontú; rugalmasan reagálnak egyéni igényekre és helyzetekre; mindemellett aktív tagjai támogató, önfejlesztő mentorközösségünknek. Önkénteseink személyes és szakmai háttere rendkívül színes, így a Világszép gyerekek és fiatalok a legkülönbözőbb lehetőségekkel, tapasztalatokkal, készségekkel ismerkedhetnek meg.

A Világszép mentorok az Alapítványhoz való csatlakozáskor vállalják, hogy legalább egy éven keresztül hetente egy órát a mentoráltjukkal töltenek, valamint részt vesznek a havi rendszerességű csoportos és egyéni konzultációs alkalmakon. Mentorainknak különböző közösségépítő és szakmai jellegű programokon való részvételt is biztosítunk.

Ha te is szeretnél arra az izgalmas, kalandokban és tapasztalásban gazdag útra lépni, amit a Világszép önkéntesség jelent, iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd facebook oldalunkat, hogy elsőként értesülhess arról, 2021-ben mikor és hogyan tudsz csatlakozni hozzánk.