Széltestvér és Napkelte – Hagyományos mesék rendhagyó családokról

Itt a Világszép Könyvek sorozat első része! A Móra Kiadó támogatásával október 20-án megjelent Széltestvér és Napkelte – Hagyományos mesék rendhagyó családokról olyan történetek tárháza, amelyek megmutatják: már a régi korok meséiben is számos jó példát találunk arra, hogyan nyújthat biztonságos, támogató közeget egy „hagyományostól eltérő” család.

 

„Izlandtól Szudánig a világ megannyi országából kerültek ebbe a kötetbe különleges mesék. Olvashatunk jóságos mostoháról, emberré vált oroszlánról, kisfiút örökbe fogadó méhecskéről, egy lányról, akinek három férje volt, meg egy királyról, akinek hét felesége. Elmondhatatlanul gyönyörű, mágikus, gyógyító és felszabadító történetek találhatók ebben a könyvben. Minden mese újabb kapu egy megértőbb és elfogadóbb világ felé. Sőt, olvasás közben azt érezhetjük, hogy ez a megértő és elfogadó világ valójában mindig is itt volt körülöttünk. Itt az ideje, hogy újra felfedezzük és megteremtsük. Hiszen mi a mesemondás? A kötetben olvasható egyik történet végén ez is kiderül: „megpróbálni annyit összerakni a valóságból, amennyit csak lehet, abból a kevéske ismeretből, ami a rendelkezésünkre áll.” – írja dr. Gyurkó Szilvia a könyv fülszövegében. 

A Világszép Alapítvány mesemondó programjának vezetője, dr. Zalka Csenge Virág olyan történeteket válogatott a világ különböző kultúráinak meseanyagából, amelyek gyerekek számára is befogadható és feldolgozható módon mutatják be, milyen sokféleképpen jöhet létre az a megtartó egység, amit úgy hívunk: család. A szerző már jól ismert a hazai olvasók és meserajongók körében: ötödik magyar nyelven megjelent könyve, a Ribizli a világ végén kapcsán 2020-ban őt választották Az Év Gyerekkönyvírójának.

„Ebbe a kötetbe olyan meséket gyűjtöttem össze, amelyek a „hagyományostól” eltérő családmodelleket mutatnak be – ráadásul olyanokat, amik működnek. Személyes definícióm szerint egy család működik, ha szerető, elfogadó, támogató, biztonságos közeget nyújt minden tagja számára. Egy jó család ugyanazokat az értékeket tudja képviselni és közvetíteni, mint amiket megfogalmaztunk a Világszép Alapítvány küldetéseként is: az egyéni figyelmet, az elfogadó szeretetet és azt az élményt, hogy mindenki számára lehet szép és lehetőségekkel teli a világ” – fejti ki az utószóban Zalka Csenge.

 

Magyarországon közel 24000 gyerek él gyermekvédelmi gondoskodásban. A családjukból kiemelt fiatalok alapvető hátránnyal indulnak az életben. A Világszép Alapítvány értük jött létre 10 évvel ezelőtt. A szervezet számára kiemelten fontos, hogy hosszú távon lehessen jelen a gyerekek életében, biztonságos pontot adva folytonos változással teli mindennapjaikban. Mivel a gyerekek és fiatalok életkorához, helyzetéhez és céljaihoz illeszkedő, egyénre szabott programot biztosítanak – tevékenységi körük sokrétű. Nyári táboraik, mesemondó és mentor programjuk, inkluzív óvodájuk és közösségi terük, a Létra Klub segítségével óvodásoktól kezdve kisiskolásokon, kamaszokon át a fiatal felnőttekig tudnak kapcsolódni a gyermekvédelmi gondoskodásban élőkhöz.

„A Móra Kiadó mindig is széles olvasóközönséget célzott. A kisbabáktól a nagyszülőkig mindenkinek kínálunk könyveket, és ebbe beletartozik, hogy a nem sztereotipikus családban felnövő gyerekekre is gondolunk” – mondta el Szlukovényi Katalin, a kötet felelős szerkesztője. „A kiadó folyamatosan igyekszik jó ügyeket támogatni, ezért állt a Világszép Alapítvány mellé ebben a projektben, amelynek teljes bevételével az állami gondozásban felnövő gyerekeket segíti  az Alapítvány. Szokásostól eltérő családok a különböző korokban és kultúrákban egyaránt léteztek. Zalka Csenge ezzel a nemzetközi válogatással  pont azt mutatja meg, hogy Skandináviától Afrikáig, a középkortól napjainkig előfordultak örökbefogadások, özvegyek, nagyszülők által nevelt gyerekek, egynemű párok, válások – és ezeknek mindig volt helyük a meseirodalomban is.” 

Zsófia Pajor

2023.06.07.

Amount Donated
5 000 Ft

Anonymous

2023.06.05.

Amount Donated
10 000 Ft

ZOLTÁN CZIRJÁK

2023.06.01.

Amount Donated
10 000 Ft

Á. Bonifác Pék

2023.05.28.

Amount Donated
5 000 Ft

Jeannette Hubik

2023.05.28.

Amount Donated
1 000 Ft

Klaudia Novicz

2023.05.28.

Amount Donated
5 000 Ft

Anonymous

2023.05.28.

Amount Donated
10 000 Ft

Anonymous

2023.05.28.

Amount Donated
10 000 Ft

Anonymous

2023.05.28.

Amount Donated
10 000 Ft

Anonymous

2023.05.25.

Amount Donated
2 000 Ft

Szilvia Nagy

2023.05.24.

Amount Donated
10 000 Ft

Brigitta Havasi

2023.05.24.

Amount Donated
5 000 Ft