A Világszép Alapítvány mentorprogramja: a kiválasztástól a mentorságig

  • A Világszép Alapítvány 2010 óta ad egyéni figyelmet és elfogadó szeretetet a gyermekotthonokban élőknek. Hosszú távon kapcsolódunk több korosztályú gyerekhez, ezért sokszínű, változatos programokat kínálunk számukra: a nyári táborok mellett mesemondó, mentorprogramunk, délutáni foglalkozásaink,  valamint inkluzív óvodánk segítségével kicsi kortól kezdve a fiatal felnőttkorig kísérhetjük a velünk együttműködő 5 budapesti gyermekotthonban élő gyerekeket és fiatalokat. Az alapítvány egyik legfontosabb értéke az egyéni figyelem, ami az összes program fókuszát adja. A felnőtt minden figyelmét a mentoráltjára fordítja, a kapcsolat mozgatórugója a gyermek egyéni szükséglete.

Egy önkéntes mentor minden esetben egy fiatallal foglalkozik, ezzel biztosítva a fókuszált figyelmet. A mentor feladata, hogy reagáljon a gyerek egyéni szükségleteire, valamint, hogy megadja számára a közösen eltöltött minőségi időt. A személyes találkozók milyenségét a mentorált életkora, érdeklődése, tehetsége határozza meg, lehet ez beszélgetés, játék, közös alkotás vagy sportolás. Fontos leszögezni, hogy a mentorok nem korrepetáló szerepet töltenek be, vagyis nem az iskola utáni közös tanulás van fókuszban, ugyanakkor nem kizárt ez sem, ha a gyereknek éppen erre van szüksége. 

A mentoráltak és a mentorok számára egyaránt fontosak a határok, ezért az együtt töltött idő nem lehet kevesebb kéthetente minimum egy óránál és nem lépheti túl a havi nyolc közösen töltött órát. Amennyiben ennél alkalmanként több együtt töltött időre van szüksége a mentorpárnak, azt külön egyeztetik az alapítvány szakmai munkatársaival. A találkozások az első három hónapban csak a gyermekotthonban történhetnek.

Kik lehetnek mentoráltak?

A mentorprogramban az alapítvánnyal kapcsolatban álló gyermekotthonokban élő összes, 7. életévét betöltött gyerekek vehetnek részt. A 18-at betöltött Világszépeknek pedig egy kigondozást segítő folyamatot indítunk el Mentor+ néven, ami előtt a mentorok is egy külön képzési napon vesznek részt.

Hogy lesz valaki önkéntes mentor?

Örülünk, ha minél színesebb a mentorcsapat, ezért kortól, tapasztalattól függetlenül mindenki jelentkezését várjuk. Évente tartunk mentortoborzát, ami során átlagosan 50 fő szokott jelentkezni. Pályázni egy személyes önéletrajz és egy rövid motivációs levél benyújtásával lehet, ami után egy  személyes interjú következik. Évente maximum 15 fővel bővítjük a csapatot, hogy az új mentorok később egy szupervíziós közösséget alkossanak. Fontos, hogy a négynapos képzésünk a kiválasztási folyamat részét képzi, vagyis a képzés bármely pontján kölcsönösen dönthet úgy a kiválasztott, illetve a szakmai csapat, hogy nem a Világszép mentorprogram az ideális önkénteskedési lehetőség a jelentkező számára.

Legfontosabb elvárásaink a jelentkezővel szemben:

  • – Legyen nyitott, pozitív személyiség,
  • – megoldásközpontú, rugalmasan tud reagálni egyéni igényekre és helyzetekre,
  • – szívesen dolgozik színes, kreatív, önfejlesztő közösségben,
  • – képes reálisan érzékelni krízishelyzeteket,
  • – tudjon határokat tartani,
  • – valamint képes a hosszú távú, minimum egy éves elköteleződésre.
  •  

A mentorképzés

A négynapos képzés célja, hogy a mentorok magabiztosan és felkészülten kezdjék el az önkénteskedést. A program összeállításakor az az alapelv érvényesült, hogy kevésbé frontális, előadás fókuszú, inkább élményszerű, változatos legyen, és hogy  sok olyan elemet tartalmazzon, ami lehetőséget ad az önreflexióra. A törvényi háttér, a gyermekvédelmi irányelvünk és belső szabályzataink megismerésén túl, fontos, hogy minél több gondolatébresztő helyzet alakuljon ki, dilemmákat hozzunk, közösen gondolkozzunk és még több kérdést fogalmazzunk meg. A mentorképzés egyfajta alapozás, ami után a folyamatos egyéni és csoportos szupervíziók adják majd a további tanulási folyamat keretét.

Illesztés és a mentorálás kezdete

A mentor és mentorált párokat a  Világszép szakmai csapata elsősorban a mentorált igényei alapján állítja össze, ugyanakkor szintén fontos szempont a mentorált és a mentor életkora, szabadideje és érdeklődése. Az első két találkozóra az új mentorokat az alapítvány egy munkatársa is elkíséri, ezzel segítve a bizalmi és oldottabb légkör kialakulását. A második találkozón a mentor és mentorált megbeszélik, a mentorprogram, azaz az együttműködés pontos részleteit. Egy páros egy évre köteleződik el egymás felé, de a lejárta után akár meg is hosszabbítható. Annak a Világszépnek, akinek egyszer már volt mentora, annak mindig biztosítjuk az újabbat, hogy a mentorálás folyamatos lehessen.

A mentorok a gyerekekkel való heti találkozókon kívül vállalják, hogy egy évben hét alkalommal csoportos és egyéni találkozókon vesznek részt. Ez egyrészről az ő jólétüket szolgálja, másrészről szervezeti szempontból garantálja a minőségbiztosítást. 

Zsófia Pajor

2023.06.07.

Amount Donated
5 000Ft

Anonymous

2023.06.05.

Amount Donated
10 000Ft

ZOLTÁN CZIRJÁK

2023.06.01.

Amount Donated
10 000Ft

Á. Bonifác Pék

2023.05.28.

Amount Donated
5 000Ft

Jeannette Hubik

2023.05.28.

Amount Donated
1 000Ft

Klaudia Novicz

2023.05.28.

Amount Donated
5 000Ft

Anonymous

2023.05.28.

Amount Donated
10 000Ft

Anonymous

2023.05.28.

Amount Donated
10 000Ft

Anonymous

2023.05.28.

Amount Donated
10 000Ft

Anonymous

2023.05.25.

Amount Donated
2 000Ft

Szilvia Nagy

2023.05.24.

Amount Donated
10 000Ft

Brigitta Havasi

2023.05.24.

Amount Donated
5 000Ft