Mesemondás

Az élőszavas mesélés számunkra híd a gyermekotthonokban élő gyerekekhez, a heti rendszerességű látogatások pedig lehetőséget kínálnak arra, hogy biztos pontot jelenthessünk folyton változó életükben.

Programunk önkéntesei minőségi időt töltenek a gyerekekkel, nyitott odafigyeléssel igyekeznek meghitt, örömteli pillanatokat csempészni kicsik és nagyok mindennapjaiba, a mesékkel együtt pedig elvinni nekik azt az üzenetet, hogy “a végén minden jóra fordul.”

A mesélés megszokott rítus szerint zajlik: mire vacsora után megérkezünk, a gyerekek már várnak minket a szokásos mesemondó sarokban, nagyszobai kanapén, vagy az ágyukba kuckózva. Viszünk magunkkal „meseillatot”, ami a gyerekek kezére vagy plüssállataira cseppentve megteremti a nyugodt hangulatot.  A mesét mondókával nyitjuk, és a végén mondókával is köszönünk el, keretet adva a történetnek. A mesélés előtt és után is sokat beszélgetünk. Egy gyermekotthonban általában nagyon kevés idő jut egyéni figyelemre, így mesemondóink segítségével az ott élő gyerekek is megélhetik az elalvás előtti meghitt beszélgetéseket erejét.

Népmesékkel, legendákkal, hagyományos történetekkel dolgozunk, amiket sosem magyarázunk vagy elemzünk. Ezek a történetek önmagukban is alkalmasak arra, hogy varázslatot vigyenek a fiatalok mindennapjaiba, és olyan szimbólumokkal, mesei nyelvezettel lássák el őket, amelyeken keresztül biztonságosan és szabadon élhetik meg a félelmeiket, álmaikat, reményeiket. Hiszünk benne, hogy a mese mindennapi varázslat: abban a pillanatban születik meg, amikor a szavak elhangzanak mesélő és hallgató között, és mindig pontosan úgy ölt formát, hogy ehhez a meg nem ismételhető pillanathoz, a hallgató igényeihez és a mesemondó egyéniségéhez igazodjon. Ezért is van, hogy mesemondó programunk nem korhatáros: mesélünk nemcsak óvodásoknak, általános iskolásoknak, hanem kamaszoknak és utógondozásban lévő felnőtteknek is. Mesemondó önkéntes programunkról bővebben az ÖNKÉNTESEINK oldalon olvashatsz.

Minden korosztálynak megvannak a maga történetei. Az önkéntesek által használt, minden hónapban megújuló mesetárat Dr. Zalka Csenge Virág, alapítványunk nemzetközi mesemondója válogatja a világ végtelenül gazdag mesekincséből. Különleges gyűjteményünk egy-egy darabjával rendszeres adományozóinkat is megajándékozzuk.

„A mesék nem arra vannak, hogy elhitessék a gyerekekkel, hogy sárkányok léteznek. A gyerekek már tudják, hogy sárkányok léteznek. A mesék arra vannak, hogy megmutassák: a sárkányokat le lehet győzni.” (G. K. Chesterton nyomán)